Niklas Borg, medgrundare av Marinaman, påpekar att avtalet är betydelsefullt för företaget som i dag har fem anställda. Avtalet skrivs på två år med förlängning i upp till ytterligare två år. Värdet uppskattas till 1,3 miljoner kronor. Ramavtalet innebär dock inga garantier om intäkter. Däremot öppnar det för att Kustbevakningen och Trafikverket ska köpa en hel del av sin utrustning till sina båtar – som olika verktyg, livflottar, förtöjningsmateriel, bojar, linor och elektronik för navigation med mera – genom Marinaman.
– När vi nu har kontaktat Kustbevakningens alla stationer och hört oss för om vilka behov de har så tror vi att det finns en större potential än det uppskattade värdet, förutsatt att vi sköter leveranskraven, säger Niklas Borg.
Kustbevakningen har stationer på ett 20-tal platser längs svenska kusten och allt från vattenskotrar till stora fartyg, som Poseidon som blivit känt på senare tid med räddningsverksamheten på Medelhavet. Nu har man valt att samordna sina upphandlingar av marin utrustning, tillsammans med Trafikverkets färjerederi. Det var bakgrunden till upphandlingen.
E-handel ligger i linje med regeringens handlingsplan för elektronisk förvaltning. För att vinna den offentliga upphandlingen har Marinaman i Linköping fått bidra med flexibilitet:
– Bland annat har vi skapat en helt separat webbsajt med inloggning för att möta deras krav på säkerhet. Kustbevakningen och Trafikverket har även krav på snabb leverans. Eftersom vi främst jobbar mot fritidsbåtsbranschen så har vi fått teckna egna samarbetsavtal med andra aktörer som kan lagerhålla exempelvis stora trossar.
Har ni fått pressa era priser också?
– Ja, men inte mer mer än vad vi är vana vid. Vi lever ju i en konkurrensutsatt bransch, svarar Niklas Borg.
Att starta en butik för båtutrustning i Linköping mitt ute på slätten behöver ju inte te sig helt självklart. Men det har fungerat:
– Vår e-verksamhet har vuxit med minst 20 procent varje år sedan starten 2005. Detta trots att båtbranschen har haft problem över tid. Vi tänkte att det dels finns många båtägare i Linköping, dels att det här är logistiskt sett en bra plats för en digital butik.
Han hoppas att Linköping ska satsa mer på e-handel.
– Jag ser Helsingborg som en förebild där man har skapat en e-handelspark med bland annat inkubatorverksamhet, ungefär som i Mjärdevi science park, säger Niklas Borg.
Företaget har ökat sin omsättning de senaste åren. Niklas Borg uppger att man just nu återinvesterar mycket av sin vinst för att utveckla e-handeln. Småningom hoppas han på att nyanställa.
– Vi behöver få upp volymerna lite till. Men det här avtalet tillsammans med annat gör att jag hoppas på att nyanställa en person per år. Då handlar det främst om säsongsarbete inom lager, förpackning och logistik, säger Niklas Borg.