Han bygger två nya krogar - här ska de ligga.

På taket bakom Stora torget växer Johannes Soners nya restaurang fram. Så fort den är klar väntar nästa projekt – en ny källarkrog. "Jag måste bara bygga en tunnel först", säger han.

Taket. Här öppnas i sommar Johannes Soners nya hamburgerrestaurang. Sedan väntar nästa krogprojekt.

Taket. Här öppnas i sommar Johannes Soners nya hamburgerrestaurang. Sedan väntar nästa krogprojekt.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-05-17 18:24

Johannes Soners restaurangimperium i Linköping har vuxit snabbt. Först Storan med Verandan och uteserveringen, sedan Malt & Humle, Johannes Kök med innergården och 1854.

Snart får de krogarna sällskap av Taket – som ligger just på taket till 1854. Den nya restaurangen skulle egentligen öppna i maj, men har blivit försenad och nu pekar prognosen på slutet av juli. Johannes Soner guidar runt bland byggskivor, isoleringsbalar och byggarbetare.

– Det är lite komplicerat att bygga på taket och det gäller att inte störa gästerna på 1854 under tiden. Så vi stressar inte, utan det får ta den tid det tar.

Hamburgare och cocktails

Taket får plats för cirka 110 restauranggäster, varav 50 utomhus och 60 inne i den glasverandeliknande konstruktionen. Ingång blir det både från Stora torget och Bokhållaregatan och menyn ska domineras av hamburgare.

– Hamburgare är populärt. Dessutom kommer vi att fokusera mycket på cocktails. Vi bedriver en egen bartenderskola där vi utbildar både vår egen personal och elever från Restaurangskolan, kommenterar Johannes Soner.

Ny källarkrog

Vad gör du när Taket har öppnat? Har du ännu fler krogprojekt på gång?

– Ja... Jo, det har jag faktiskt. Jag måste bara bygga en tunnel först.

Tunnel..?

– Ja, jag planerar att öppna en systerrestaurang till Johannes. Det bygger på att jag flyttar restaurangköket till huset på andra sidan innergården. Köket ska ligga i källaren med en tunnel in till de båda restaurangerna.

Vad blir det för inriktning på den nya restaurangen?

– Det vill jag inte berätta än. Lite måste man ju hålla på sina kort.

Över 120 anställda

För inte så länge sedan kunde man se Johannes Soner jobba i baren på någon av restaurangerna. Sådant hinns inte med längre, trots arbetsdagar som sträcker sig från 8 till 23.

– Att öppna restaurang är lätt – jag skulle kunna öppna 20 om året. Men det gäller ju att driva dem sedan. Man ska rekrytera rätt personal och få alla rutiner att fungera. För ett par år sedan hade jag 20 anställda inklusive familjemedlemmar – nu är det snart 120-130.

Johannes Soner säger att det egentligen aldrig funnits någon plan att växa.

– Det ena har gett det andra. Fastighetsägare har kommit till mig med förslag och jag har nappat. Nu får jag ofta erbjudanden att ta över restauranger men jag säger nej till det mesta. Det gäller att växa lagom fort och att hinna ta hand om det man har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om