Han flyttade huset – för 23 miljoner

En ekonomisk idioti. Det kallar fastighetsägaren Magnus Lidén projektet med att flytta det superdesignade trähuset från Åtvidaberg till Mjärdevi science park. Nu är det nominerat till Östergötlands arkitekturpris.

En ekonomisk idioti. "Först undrade folk varför jag skulle flytta huset. Och när jag sa att det skulle till Mjärdevi, där man helst bygger våningshus, blev folk ännu mera förbryllade", berättar Magnus Lidén, med 1 000 kvadratmeter kontorsyta omkring sig. s

En ekonomisk idioti. "Först undrade folk varför jag skulle flytta huset. Och när jag sa att det skulle till Mjärdevi, där man helst bygger våningshus, blev folk ännu mera förbryllade", berättar Magnus Lidén, med 1 000 kvadratmeter kontorsyta omkring sig. s

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2016-12-08 17:44

– Jag tror att det här huset har en chans. Men jag har egentligen ingen aning om hur arkitektpriset utses. Det är jätteroligt att vara nominerad, säger Magnus Lidén, vd för Lidén fastigheter som äger flera fastigheter i länet och i centrala Linköping.

Men det är något speciellt med det så kallade Idéhuset – trähuset i Mjärdevi:

– Av alla hus jag har ägt och äger så är det här min favorit. Det har kostat oss 23 miljoner kronor att flytta huset. När jag sa att det skulle flyttas skakade alla på huvudet. En ekonomisk idioti är vad det är. Men jag är inte orolig, säger Magnus Lidén lugnt.

Byggdes 1999

Han sätter sig på det cirka 30 centimeter tjocka trägolvet i ett av rummen. Lutar sig sedan lite bekvämt liggande på armbågarna. Och fortsätter att prata om den 1 000 kvadratmeter stora kontorsbyggnadens historia:

– Det var Baroniet Adelswärd i Åtvidaberg som lät bygga bygga huset 1999, som en kontorsbyggnad i anslutning till sågverket i Viresjö utanför Åtvid som man senare sålde till Södra Skog. Det är enormt påkostat från början och ritat av Ahréns arkitektkontor AB genom Magnus Ahrén och medverkande Christina Nilsson Collste, Tommy Hjelte och Börje Pettersson. Man ville bevisa att det gick att bygga bra i trä, berättar Magnus Lidén.

Ger bygget ett nytt liv

Arkitekten hämtade inspiration från de gamla vikingahusen, med en så kallad Mesula, en stolpkonstruktion där taket vilar på mittstolpen. Det gör att det blir väldigt högt i tak, och luftigt i hela byggnaden.

Södra Timber lade ned tillverkningen i Viresjö 2011. Och Magnus Lidén köpte byggnaden för två år sedan.

– Jag köpte huset. Inget annat. Sedan fick vi plocka ner allt i småbitar och bygga upp det på nytt på tomten här i Mjärdevi. Det här ger ju byggnaden nytt liv. Den var uppmärksammad redan när den byggdes.

På sin plats i Viresjö hade huset källare, men det tillåts inte enligt detaljplan på Mjärdevifastigheten.

– All luftkonditionering fanns i källaren. Därför har vi lagt huset på krypgrund och behållit luftkonditioneringsapparaturen under golvet. Där finns också bredband och elkontakter, förklarar han.

Han säger att han har haft flera intresserade som vill hyra byggnaden, men att han avvaktar.

– Alla som kommer hit och tittar blir alldeles till sig. Men det ska passa på alla sätt. Några av de företag som varit intresserade har konstaterat att det inte passar dem och några har jag valt bort. Jag vill själv att det ska kännas både rätt och långsiktigt, säger Magnus Lidén.

På torsdagskvällen presenteras de nominerade på konsthallen Passagen i Linköping. Övriga kandidater till Östergötlands arkitektpris är kvarteret Tallbacken i Majelden i Linköping och nybyggda kvarteret Ormen i Kneippen i Norrköping samt bostadshuset Katscha, byggt i Motala ström nära Norrköpings museum.

Östergötlands arkitekturpris

Tilldelas projekt med hög arkitektonisk kvalitet. Priset delas ut en gång om året till projekt som byggts de senaste åren inom följande områden: husbyggnad, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!