-- Verkstäderna gör för det mesta ett bra jobb. Men visst inträffar det att det sker en och annan miss, men de brukar i regel inte vara så allvarliga, säger Clas-Göran Gustavsson, som arbetar som besiktningstekniker på Bilprovningen i Linköping.
En bilägare som lämnar in fordonet på verkstad vet inte om jobbet är korrekt utfört. Därför är en godkänd skylt, symbolen med den gröna punkten, utanför verkstaden en vägledning för konsumenten att service och reparationer utförs på rätt sätt.
-- Jag tror att våra kontroller sätter press på verkstaden, och det gör att man åtminstone inte medvetet slarvar med arbetet. Men misstag kan vem som helst göra, anser Clas-Göran Gustavsson.
Motor & Trafik följde Clas-Göran Gustavsson när han kontrollerade servicearbeten på bilar på Rejmes i Linköping. Slumpmässigt väljs en bil ut som sedan kontrolleras mot det jobb som kunden beställt. I högen av kundklara bilar väljer Clas- Göran ut en Volvo V70, årsmodell 1999, och inlämnad för 9 000-milsservice.
-- Jag börjar med att provköra bilen, att bromsar och styrning fungerar som det ska, säger Clas-Göran och kör ut mot Gumpekullarondellen. På vägen försöker han att aktivera ABS-bromsarna, men det är först när han styr ut bilen mot gruset på vägkanten och bromsar som det hugger till i pedalen.
-- Det verkar okej, säger han.
Innanför porten till verkstaden finns speglar, där bilens belysning och lampor kontrolleras. Vid servicen noterades att höger parkeringsljus är ur funktion, och det har inte åtgärdats av verkstaden. Inte heller de anmärkningar som gjorts på torkarbladen till strålkastare och vindrutan. Men förklaringen är att kunden kontaktats och inte velat ha de här arbetena utförda. Det vill han göra själv innan det är dags för besiktning.
Clas-Göran kör fram bilen till bryggan, han kontrollerar att det finns en stämpel i serviceboken och att det är rätt datum inskrivet. Sedan är det dags att kolla bilbältenas funktion, fönsterhissarna runt om i kupén och att dörrarnas gångjärn är smörjda. Ingen anmärkning.
I servicen ingår att byta olja och filter. Clas-Göran kollar oljenivån på stickan, och den är normal.
-- Det händer att det finns för mycket olja i motorn, och det kan öka slitaget på packningar och annat, säger han.
Inför vintern är det viktigt att kylarglykolen klarar sträng kyla. Verkstaden har noterat att kylarvattnet klarar minus 46 grader. Clas-Göran kollar mätaren mot ljuset och noterar något mer än minus 40 grader.
-- Det är bra, anser han. Kylarglykolen måste klara minst minus 20 grader i vårt klimat.
Bilen lyfts upp på bryggan, och Clas-Göran kan börja kontrollera om det exempelvis finns något oljeläckage från växellådan.
-- Det ser torrt och fint ut under, konstaterar han.
Verkstaden har gjort en anmärkning om att det är ett glapp i den yttre högra styrleden, och att övre motorfästet är sprucken. Efter kontakt med kunden har verkstaden åtgärdat glappet i krängningshämmarstaget.
-- Arbetet är gjort, säger Clas-Göran. Och glappet i den högra styrleden är inte så allvarlig. Bil-ägaren kan säkert köra med det här till nästa service.
Clas-Göran kontrollerar bromsbeläggen, som säkert håller i ytterligare 1 500 mil. Däcken har 7 millimeter mönsterdjup fram, och 8 millimeter bak.
Sista kontrollen är att kolla att belysningen på bilen är rätt inställd. Men det blir lite svårare, eftersom Rejmes bygger om i verkstadshallen, och det inte är det enklaste att hitta en plan golvyta.
Clas-Göran letar rätt på en ljusinställningsapparat och ställer bilen mitt på verkstadsgolvet.
-- Ja, det här är lite provisoriskt, och golvet är inte riktigt plant, men det får duga.
Kontrollen är utförd, och Clas-Göran noterar resultatet på en blankett, som sedan ska skrivas in på KBV:s (Kontrollerad bilverkstad) hemsida. Till sist lägger Clas-Göran en verkstadsenkät i ägarens bil.
-- Vi vill gärna ha in synpunkter på kundkontakten med verkstaden, exempelvis om bilägaren fick information om vad jobbet kostade, om bilen var klar på avtalad tid och om det gjorts extraarbeten som kunden godkänt.