Han ifrågasätter mätningarna före valet

Att aldrig underskatta den vanliga väljaren, och att man bör ifrågasätta väljarundersökningarnas kvalitet. De slutsatserna drar LiU-professorn, religionsvetaren och USA-kännaren Kjell O. Lejon efter presidentvalet i USA.

Inte helt överraskad. Kjell-Olof Lejon, professor vid Linköpings universitet blev förvånad, men ändå inte helt överraskad över att Donald Trump vann presidentvalet i USA.

Inte helt överraskad. Kjell-Olof Lejon, professor vid Linköpings universitet blev förvånad, men ändå inte helt överraskad över att Donald Trump vann presidentvalet i USA.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-11-09 19:48

Han har själv bott i USA i sju år och bland annat skrivit böcker om presidenterna Ronald Reagan och George H. W. Bush. Men trots att många uttryckte oro när Bush vann presidentvalet år 2000 så ser Kjell O. Lejon få likheter med Donald Trump.

– Olikheterna är mycket större. George W. Bush var en etablerad politiker. Han kom från en politikerfamilj, pappan var tidigare president och han var själv guvernör i Texas. Han höll till exempel tal på spanska och var populär i evangelikala kristna kretsar som utgör kärnan i republikanska väljarkåren, säger Lejon och tillägger:

– Donald Trump har inget av det. Han har uttalat sig nedlåtande mot kvinnor, svarta och latinamerikaner – inte minst mexikaner. Undersökningar i primärvalen visade att fem av sju grupper inom de evangelikala kristna ogillade Trump. Därför är det förvånande att han gick framåt så starkt.

Enligt Kjell O. Lejon har Trumps politiska motståndare Hillary Clintons impopularitet spelat roll. Men frågor som abortmotståndet och samkönade äktenskap.

– Det är frågor som betytt mycket för de kristna grupperna. De känner sig överkörda när Demokraterna har drivit igenom lagar om att tillåta samkönade äktenskap och större möjligheter för kvinnor att välja abort.

Han menar också att det är den vanliga väljaren som har sagt sitt i det här valet:

– Man ska inte underskatta Mr Johnson på Main street. Det är människor som drabbats av arbetslöshet när jobben flyttar utomlands. Även om detta är trender i världen som är mycket svåra att påverka så har man lyssnat till Trump, som bland annat säger att man ska ta tillbaka jobben till USA.

Kjell O. Lejon är förundrad över hur väljarundersökningarna har slagit så fel.

– Nio av tio har lutat mot att Hillary Clinton ska vinna. En av de få som konsekvent de senaste veckorna har visat att Trump leder är tidningen L.A. Times undersökningar. Det ska bli intressant att se uppföljningar kring detta.

Hur kommer Trumps styre att märkas i USA?

– Han är en solospelare, och som en mäktig sådan kan han rentav bli farlig. Men han måste hålla sig väl med partiet, senaten, representanthuset, kongressen och Högsta domstolen. Makten är väl fördelad i USA. Det återstår att se hur han låter sig styras av sina rådgivare.

Och i utrikespolitiken?

– Där har han ju ingen erfarenhet. Han är ju inte bara president, utan också överbefälhavare. Här måste han ha stöd från politiska rådgivare.

Hur påverkas Sverige?

– USA är en viktig partner, politiskt och inom handel. Donald Trump har uttryckt sig nonchalant om handelsavtal med EU, vilket kan vara oroväckande. Vi bryr oss om valet i USA, väldigt mycket. Det finns nära sex miljoner svenskättlingar i USA och vi känner av den relationen, samtidigt som vi har en hatkärleksrelation till landet och påverkas av amerikansk populärkultur.

Kjell O Lejon tycker att mediebilden av republikanerna i USA är snedvriden.

– Många svenska medier verkar framhäva att det är konstigt att ungefär hälften av invånarna i USA röstar på republikanerna. Det är lite för enkelt, tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om