Han jagar skräp i Skäggetorp

Två gånger om dagen, året runt, går Lars-Inge Beijer ut och städar i Skäggetorp. Frivilligt och utan betalt. Han är inte överraskad över att det kommit råttor.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2015-06-12 06:45

Lars-Inge Beijer syns på långt håll när han finkammar gräsmattorna i Allaktivitetsparken efter skräp. Reflex-t-shirten, arbetsbyxorna och skorna har han köpt själv i Skäggetorp centrum, och han är ivrigt påhejad av sin fru Pia Beijer som dirigerar när hon ser någon ny plastflaska eller pappersslamsa i gräset.

I veckan rapporterade Corren om att Skäggetorp fortfarande besväras av råttor, och Lars-Inge är inte förvånad.

– Kommunen har satt upp containrar åt oss, där vi ska slänga skräp, plast, kartonger och tidningar. Men där kan det stå kartonger med mat, som de sätter jämte containern. Och då kommer ju fåglarna, och råttorna har jag bara väntat på. De känner ju lukten, säger han.

Han pekar snabbt ut alla papperskorgar inom synhåll. De är många.

– Men det är väl mer roligt att slänga skräp på backen, suckar han.

I flera år har Lars-Inge gett sig ut varje morgon, måndag till fredag. Ett par timmar städar han innan han tar paus för att sedan ta ytterligare en runda på eftermiddagen. Året runt, oavsett årstid, alltid oavlönad.

– Du blev ju bara så förbannad på att det såg ut som hej-kom-och-hjälp-mig. Som ett svinhus, säger Pia Beijer.

– Ja, så jag tänkte att jag satsar och köper kläder och hjälper till och städar så gott jag kan. Jag gör det gratis. Jag har ju sjukpension, säger han.

Han visar en grön påse som han hittat och samlar skräp i.

– Häri ska det ju ligga matrester, men där kan det ligga plast och toapappersrullar, säger han och pekar bort mot Fogdegatan.

– Och där borta ligger mattor och trasiga cyklar och allt möjligt. Jag vet inte hur länge det har legat.

Lars-Inge har försökt säga ifrån när han har sett grannar missköta sin sophantering, men har mötts av ignorans eller svordomar. Han och Pia är framför allt bekymrade över ungdomarnas bristande respekt för den gemensamma miljön.

– Det kliar i fingrarna på dem. De brukar bränna mopeder här i parken. Kastar ägg gör de också, grannen fick på ytterdörren och i brevlådan, säger Lars-Inge.

I sommar tar han ledigt i fyra veckor. Då vet han inte hur det kommer att se ut, men han har hört något om att kommunen skulle anställa ungdomar att städa i sommar.

Hur skulle det kännas om det plötsligt började vara rent när du gick ut?

– Vi skulle bli glada.

Men skulle du ha något att göra då?

– Då kan man väl göra något annat. Eller så går jag ut ändå och visar var skräpet ska vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om