Han har sin grundutbildning från Anders Ljungstedts yrkesgymnasium och arbetar nu på Bleck- och plåtslageriet i Gamla Linköping. En kombination av verkstad och museum i Möllerska stallet.
Maskinpark- Det invigdes i april 1997 och är ett så kallat aktivt museum där jag är anställd sedan fyra år tillbaka av den ideella förening som har ansvar för verksamheten.
Men det höll på att inte bli något aktivt museum i Gamla Linköping. Maskinparken från Bernhard Lindgrens Plåtslageri i Bengtsfors, daterad från början av 1930-talet, höll på att hamna i kulturreservatet Wadköping i Örebro.
- Linköping var snabbare, så i stället hamnade maskiner och verktyg här, berättar Ulf Karlborg.
Ingen blyplåtTekniken att foga samman plåtar genom att vika ihop kanterna kallas för falsning. På lagret hittar man plåtar av bland annat koppar, mässing, rostfritt stål, aluminium, zink, järn och lackad stålplåt.
Vilken typ av plåt är lättast att arbeta med?
- Bly, men den används sällan och då mest som omfattning av skarvar som ska bli täta. Roligast och bäst att arbeta med är galvad plåt som man kan löda för att få skarvarna att bli helt täta.
Fyra verktygVilka är dina viktigaste och mest använda verktyg?
- Hammare samt vänster- och högersax beroende på från vilket håll du ska klippa plåten.
Det säger han och radar raskt upp tre hantverksslitna och väl inarbetade verktyg på bänken. Vänder på klacken och gör tvärt om för att komplettera verktygsraden med en falstång som man viker ihop plåtkanterna med när de fogas samman.
- Den är också viktig, konstaterar han och visar oss de tre typerna av plåtslagarens oumbärliga specialverktyg.
Vilka är dina kunder?
- Oftast är det mindre beställningar för företag och privatpersoner. Vår policy är att inte konkurrera med de etablerade och kommersiella företagen i branschen, förklarar Ulf Karlborg.