Videon är inte längre tillgänglig
På torsdagen höll han sitt föredrag om läsa tankar, med drygt 300 personer i publiken. Redan i början tog han in publiken. Fem personer fick plocka en kula ur en tygpåse. En av kulorna var svart, de andra guld. Sedan räknade han ut vem som hade den svarta, genom att se hur personerna rörde sig eller vilka ansiktsuttryck de delade med sig av.
– Ett äkta leende är ofta symmetriskt, likadant på båda sidor. Om du tar ett steg tillbaka och kollar bakom dig först har du inget att dölja. Backar du och behåller ögonkontakt med mig, så är det något annat. Ge mig guldkulan.
Ungefär så förklarade han hur vi fungerar när vi kommunicerar utan att att prata.
– Det är inget konstigt, vi är tankeläsare allihopa. Vi skickar undermedvetet signaler hela tiden. Och vi skapar relationer på det sättet. Du kan förstöra en relation på 20 meters avstånd. Men oftast vet vi inte om det. Inte vad vi läser in hos andra, och inte vilka signaler vi skickar ut, förklarade han.
Sedan tog han död på flera klassiska kroppsspråksmyter:
– Att ha armarna i kors är ju ganska skönt. Det behöver inte betyda att man är arg.
Och han beskrev hur man kan använda kroppsspråket när man inte överens med någon.
– Anpassning. Du ska absolut inte härma, men kanske komma lite närmare den här personens sätt att kommunicera. Om personen lutar sig bakåt kanske du följer med i rörelsen och hänger med armen över en stol. En person som är extremt energisk kan tänka på hur man närmar sig en person som inte är det.
Henrik Fexeus poängterade att man oftast har lättare att kommunicera med personer som liknar en själv. Exemplet var en vetenskaplig undersökning av hur telesäljare ändrade en enda sak i sitt sätt att närma sig kunden.
– De fick lyssna efter hur snabbt kunden talade och sedan anpassa hastigheten. Den här lilla förändringen ökade deras försäljning med 28 procent. Det är egentligen inte konstigare än att vi plötsligt börjar tala engelska om någon inte kan svenska. Den personen kommer att gilla det, sa Fexeus.
Det visar sig också att vi skickar signaler, även när vi sms:ar eller mejlar.
– Samma där. Ta tid på dig och läs hur personen skriver sitt meddelande. Är det kort och koncist med förkortningar och smileys, så kanske man inte förväntar sig ett jättelångt mejl tillbaka. Tänk på att anpassa, inte härma.
Sedan uppmanade han alla att fundera över om de är bra eller dåliga på att förstå undermedvetna signaler, och på att kommunicera.