Han sår blommor som insekter gillar

Gårdsmästare Niclas Malm, 52, hade aldrig hört talas om utmärkelsen. Men det spelar ingen roll – han är årets pollinatör.

Honungsört, timotej och rödklöver. Niclas Malm sår blommor som bin och humlor gillar.

Honungsört, timotej och rödklöver. Niclas Malm sår blommor som bin och humlor gillar.

Foto: Jenny Henriksson

Linköping2018-05-31 14:30

Niclas Malm är en bonde som bryr sig om den biologiska mångfalden. På försöksgårdarna Glyttinge och Klostergården utanför Linköping – som drivs av Hushållningssällskapet – har han sått ett- och fleråriga örter på svårbrukade åkerkilar och hörn. Detta uppskattas av pollinerande insekter som humlor och bin.

– Det ser väldigt trevligt ut och det lockar till sig mycket insekter, säger Niclas Malm.

På de bägge försöksgårdarna har bland annat honungsört, timotej, vitklöver, rödklöver, käringtand, cikoria, gul sötväppling och bovete såtts.

– Jag sår när vårbruket är över. Det är viktigt att göra det med omsorg.

Årets Pollinatör 2018 delas ut av nätverket Pollinera Sverige, där bland andra Svenska bin ingår. Förra året fick Trafikverket på Gotland utmärkelsen.

– Jag hade faktiskt inte hört talas om den här utmärkelsen förrän jag fick den. Det känns roligt, säger Niclas Malm, som tänker fortsätta att så blommor för att gynna de pollinerande insekterna.

Jenny Henriksson på Jordbruksverket anser att det svenska lantbruket är i behov av förebilder.

– Lantbrukarna är ju den grupp som kan göra mest för mångfalden, särskilt i uppodlade slättbygder som Östergötland och Skåne. Insekterna är ju viktiga som pollinatörer men också som föda åt andra, till exempel fåglar. Därför är det viktigt att visa att arbete med biologisk mångfald inte behöver gå stick i stäv med matproduktionen, utan tvärtom kan gynna den, säger Jenny Henriksson i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om