Videon är inte längre tillgänglig
Vi går in i dörren alldeles nedanför Hemslöjden på Storgatan i Linköping och möts av en febril byggverksamhet. Lokalen är stor, 220 kvadratmeter, och sträcker sig hela vägen till nästa gata, Gamla Storgatan. Det är Linköpings allra äldsta gata som en gång gick ner till Stora torget. Numera passerar den innergården där Johannes Kök och Horse & Hound har sina uteserveringar för att sedan ta stopp vid Apotekaregatan.
– Jag har länge älskat det här kvarteret. Det kan bli lika bra som Knäppingsborg i Norrköping, med serveringar och små speceributiker. Här finns tomma lokaler där jag hoppas att det kan bli till exempel köttaffär och grönsaksaffär, säger Simon Seropian.
Själv brinner Simon för kaffe. Det var han som startade Chocolat tvärs över gatan för sju år sedan. Numera driver han bageriet och kaféet på slottet i Bjärka Säby och har tillbringat mycket tid med att hjälpa sina systrar att starta Pascal – ett kafé vid Odenplan i Stockholm som faktiskt redan första året belönades med det prestigefyllda priset Gulddraken.
– Stockholmarna gillar oss östgötar. De tycker att vi är trevliga och gillar när vi pratar östgötska, säger Simon.
Men nu är det framför allt projektet på Storgatan i Linköping som gäller. 1 september ska det öppna, Simons Rosteri & Bageri. Här ska man kunna köpa nyrostat kaffe och nygräddat bröd, men också slå sig ner med en kopp eller lunchtallrik.
– Det blir 35 sittplatser, några vid butiken och några i mer industriell stil inne i rosteriet. Och så tänker jag ta upp en dörr och ha uteservering på innergården bakom Hemslöjden, berättar Simon.
Det är mycket kvar att göra innan doften av nyrostat kaffe sipprar ut på Storgatan. Att renovera ett hus där de äldsta delarna är från 1600-talet är inte alldeles enkelt. Simon samarbetar med länsmuseet och andra myndigheter för att få allt rätt. Ambitionen är att ta fram så mycket som möjligt av det ursprungliga.
– Man stöter på mycket spännande när man börjar riva i ett så här gammalt hus. Det var fem lager innertak, och mellan de två översta hittade vi en massa gamla reklamtavlor. Dem ska länsmuseet försöka restaurera nu.
Kafferosten är beställd, noga utvald av Simon som är en riktig kaffenörd.
– Det började med att jag rostade själv i en gjutjärnspanna över grillen. Sedan har jag gått rostkurs och åkt runt på olika mikrorosterier för att rosta. Det är en passion.