Han vann första ronden mot försäkringskassan

Försäkringskassan nekade Lars Erik Erikssons sjukpenning, trots att hans läkare intygat att han inte kunde arbeta. Lars Erik Eriksson överklagade till länsrätten som upphäver försäkringskassans beslut.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2007-04-11 00:00

Underlaget för att vägra Lars Erik Eriksson fortsatt sjukpenning var ofullständigt skriver länsrätten och skickar ärendet tillbaka till kassan för en ny handläggning.

Lars Erik Eriksson, som bor i Linköping, är en av många som drabbats av försäkringskassans nya hårda inställning till sjukpenning (se fakta). Han har varit sjukskriven sedan 1998. Ett utslitet knä är fortfarande inte bra trots fyra operationer. Han har också hjärtproblem.

Som en kalldusch

I februari förra året fick Lars Erik Eriksson besked om att kassan sänker hans sjukpenningsgrundade inkomst till noll. Beskedet kom som en kalldusch för den tidigare målaren och byggjobbaren som över en natt tvingades gå till socialen för att klara sin försörjning.

"Det finns arbeten normalt förekommande på arbetsmarknaden som du ur medicinsk synvinkel skulle kunna klara trots besvären," motiverade försäkringskassan beslutet.

Enligt kassan fungerade Lars Erik Erikssons knä så bra att han skulle kunna arbeta. Till skillnad från hans läkare ansåg den inte heller att hjärtbesvären var skäl för sjukpenning.

Vaktmästarjobb?

Lars Erik Eriksson hade träffat sin dåvarande handläggare på försäkringskassan vid tre rehabiliteringsmöten under 2005. Med på mötena var en representant från arbetsförmedlingen.

- Man ville att jag skulle komma igång med något jobb. Jag sade att det enda jag kunde klara var ett lugnare vaktmästarjobb eller något liknande. Man lovade hitta något, men jag hörde aldrig av dem sedan, säger Lars Erik Eriksson.

Han blev arbetslös sedan lågkonjunkturen i början av 90-talet försatte målarfirman som han drev i konkurs. Därefter har han aldrig lyckats komma tillbaka till arbetsmarknaden, bortsett från tre ALU-jobb. Han har sökt en massa jobb under årens lopp och vet att ingen efterfrågar en snart 60-årig före detta målare med utslitet knä, dåligt hjärta och onda händer.

Värk i fingrarna

När kassan drog in sjukpenningen var Lars Erik Eriksson sjukskriven för hjärtproblemen och besvär i händerna. Av sjukintyget han fått på vårdcentralen framgick att han stod i kö för operation till hand- och plastikkirurgen, US. En inflammation i senskidorna hade gett honom "triggerfinger", felställda fingrar på båda händerna, och värk.

Av länsrättsdomen framgår att en av kassans försäkringsläkare velat avvakta ett intyg av handkirurg innan man beslutade att ta bort sjukpenningen. Men kassan valde att lyssna till en annan försäkringsläkare som trots att hon inte träffat Lars Erik Eriksson bedömde att "de beskrivna handbesvären nedsätter inte arbetsförmågan."

"Omöjligt att arbeta"

I september förra året opererade plastikkirurgen Lars-Erik Karlander på US Lars Erik Erikssons båda händer.

Före operationen intygar Lars-Erik Karlander, till försäkringskassan, att patientens handbesvär gjort det omöjligt för honom att, sedan årsskiftet, "söka på arbetsmarknaden vanligt förekommande arbeten." Doktor Karlander sjukskriver också Lars Erik Eriksson i två månader efter operationen, men inte ens för den perioden betalar försäkringskassan ut någon sjukpenning.

Värken förvärrades

Det är mot bakgrunden av detta som länsrätten kräver att kassan omprövar beslutet att neka Lars Erik Eriksson sjukpenning under tiden från februari till och med november 2006.

Lars Erik Eriksson har räknat ut att kassan är skyldig honom 48 000 kronor. Pengarna vill han använda till att laga tänderna i överkäken. Han lever på socialbidrag, och budgeten tillåter inte tandläkare.

- Får jag bara fixa tänderna är jag nöjd sedan, säger Lars Erik Eriksson. Att värken förvärrades i händerna efter operationen är en annan sak.

- Fingrarna blev i alla fall rakare, konstaterar han.

Kan överklagas

Ett beslut i länsrätten kan överklagas till kammarrätten. Försäkringskassan har i skrivande stund ännu inte överklagat beslutet i Lars Erik Erikssons fall, men har fram till i maj på sig att göra det.

Sedan januari 2006 och fram till i dag har cirka 300 östgötar överklagat försäkringskassans beslut att neka dem sjukpenning eller sjukersättning (f d sjukpension).

Länsrätten ändrar kassans beslut i, i genomsnitt, ett av tre överklaganden, uppger rådman Tommy Svensson på länsrätten i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om