"Han var ingen småhandlare"

En präst i Burträsk avslöjas som spion för Stasi. På torsdagskvällen visas en dokumentär om Linköpingsbon Anders Törnvalls jakt på sanning, förståelse och försoning.

Anders Törnvall, bosatt i Tokarp utanför Linköping, vill ge röst åt offren för Stasis verksamhet under kalla kriget.

Anders Törnvall, bosatt i Tokarp utanför Linköping, vill ge röst åt offren för Stasis verksamhet under kalla kriget.

Foto: Tord Olsson

Linköping2014-12-04 11:00

Under närmare två års tid har Anders Törnvall, pensionerad professor i interkulturell kommunikation, varit involverad i arbetet med ”Spionen som hamnade i kylan”. Dokumentären – som handlar om Stasimedarbetaren och angivaren Aleksander Radler som blev präst i Svenska kyrkan och flyttade till Burträsk utanför Umeå – visas i SVT på torsdagskvällen. 

Vad handlar filmen om?

– Vi har filmat i Tyskland, Polen, Österrike och Sverige för att försöka besvara frågan: Vem är han och varför gjorde han på det här sättet? Jag har träffat en hel del av offren för hans verksamhet.

Anders Törnvall engagerade sig under studieåren i en grupp som knöt kontakter med regimkritiska universitetsstudenter i Östtyskland. Under en av resorna lärde han känna Aleksander Radler som värvats av den östtyska säkerhetstjänsten Stasi.

– Han avslöjades när muren föll, man gjorde en undersökning av vilka som i universitetsvärlden hade arbetat för Stasi och då hittade man honom i Jena där han var professor.

Han hade täcknamn, men man upptäckte hans verkliga namn.

Anders Törnvall kunde i arkiven se att hans forne vän hade skrivit rapporter om honom:

– Det finns anteckningar om att jag hade haft en roll i det som kallades för republikflykt, vilket var väldigt allvarligt i DDR. Jag hade kunnat råka illa ut och hamnat i fängelse i fem, sex år.

Under arbetet med dokumentären försökte filmteamet flera gånger få till en intervju med Aleksander Radler. Det visade sig bli en svår uppgift.

– Vi var tre gånger i Burträsk för att försöka få kontakt med honom. Vi såg honom vid ett tillfälle, men vi hann inte fånga honom på bild. Men jag fick tag i honom per telefon och gjorde då en intervju där jag frågade honom varför han gjorde så här mot mig och andra. Det är en filmens klimax. Han försvarade sig.

Hur då?

– Han började med att förneka allt i en intervju i Expressen. Men när dokumenten visade att han var den här angivaren med täcknamnet Thomas kom nästa fas, nämligen att bagatellisera det hela. Men vi kunde visa att det inte var bagatellartat. Då kom nästa fas, nämligen att han blev lurad in i det hela. Det var inte heller sant. Det sista stadiet, som han är i nu, är att han förklarar sig som ett offer.

Vad har du för relation till Radler i dag?

– Jag har sagt till honom att det bästa vore om han åkte och träffade offren och berättade varför han gjorde som han gjorde. Det skulle kunna leda till någon slags försoning.
Hur reagerade han då?

– Han vill inte göra det. Det tycker jag är svagt. Han var utomordentligt viktig för Stasi. Han var ingen småhandlare. Jag tycker det är hjärtlöst att han inte vill hjälpa till för att åstadkomma en försoning. Som präst tycker jag han borde medverka till detta.

Vad har drivit dig i arbetet med dokumentären?

– Vi försöker komma åt människan bakom den här dubbla rollen som han hade. Vi kommer in på frågor som om offer och angivare kan försonas. Finns det förlåtelse? Vi försöker ta reda på vad det är för personlighet som skapar en sådan här människa som kastar vänner i fängelse under många år.

Corren har inte kunnat nå Aleksander Radler för en kommentar.

FOTNOT: ”Spionen som hamnade i kylan” visas i SVT2 klockan 20.00 i kväll, torsdag. Den är regisserad av Richard Solarz.

Övervakade egna befolkningen

Ministerium für Staatssicherheit, MfS, var Östtysklands hemliga säkerhetstjänst och kallades i vardagslag för Stasi.
Stasis huvudsakliga verksamhet var övervakning av den egna befolkningen. Opposition och republikflykt var förbjudet enligt lag. År 1988 hade Stasi drygt 91 000 heltidsanställda och 189 000 agenter.
Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om