Linköpingsförslaget "klimatmässigt hållbar måltidspolicy", föreslår att kommunen under året ska besluta om hur stort utsläppet från den kommunalt lagade maten får vara. Förslagsställaren Jonas vill att det ska ligga under 0,5 kilo växthusgaser.
Jonas menar att en uppdatering av kommunens kost- och måltidspolicy i den föreslagna riktningen skulle stämma bättre överens med den forskning som finns i dag, som gäller storleken på det klimatavtryck som vår mat ska ge för att vara hållbart.
För att komma i nivå med Parisavtalet måste matens klimatpåverkan minska med tre fjärdedelar, skriver han i förslaget och fortsätter; "Detta är inte ett omöjligt eller egentligen ens svårt mål, utan kan ske genom en omställning till mer växtbaserad mat."
Linköpings kommuns mål är vara koldioxidneutral 2025. På kommunens hemsida skriver man att det innebär att alla – privatpersoner som företag – måste klimatkompensera. Förslagen som gäller privatpersoner tar upp saker som att cykla hellre än att åka bil, sänka temperaturen hemma och att äta mindre kött och mera grönt. Gärna närodlat och ekologiskt.
Enligt en uträkning som Världsnaturfonden gjort motsvarar en persons genomsnittliga matvanor cirka 1,8 ton koldioxidekvivalenter per person och år. Väljer man däremot helt grönt på tallriken så går utsläppen ner mot 0,3 ton.
Förslaget hade 97 röster på förmiddagen 28 mars. När ett förslag får 100 röster ska frågan tas upp för hantering. Röstningen avslutas 13 maj.