Orsaken är ett minskat intresse. Handelns Hus med sin affärsyta på 290 kvadratmeter vid Hospitalstorget har varit en plats för personer som har funderat på att starta butik eller ett handelsföretag. Där har de fått utbildning, mentorskap och möjlighet att testa sina idéer med bra affärsläge. Det har också varit en viktig mötesplats för handeln i Linköping. Men nu, efter två och ett halvt år, avslutas satsningen på handelsinkubatorn.
– Vi ser att intresset avtar och då fyller inte satsningen någon funktion längre. Antalet företag i inkubatorn är färre än planerat, men en annan sak har överträffat förväntningarna. Gymnasieskolornas UF-företagare och unga sommarföretagare har fått en bra kanal ut på marknaden för sina produkter, säger projektledaren Rosie Hall från Linköping Handel.
Samtidigt kostar hyran till butikslokalen drygt 25 000 kronor i månaden. Pengar som nu kan användas till annan verksamhet eftersom det endast är satsningen på handelsinkubatorn som avslutas. Projektet ska nämligen fortsätta erbjuda handelsutbildning, nätverk och seminarietillfällen fram till årsskiftet, fast i andra lokaler.
– Saker och ting förändras. Vi ser att e-handel tar över och att många väljer att starta nätbutik. Intresset för den fysiska butiken kommer i andra hand. Vi kommer att satsa på digitalisering och på att vässa handelsföretagarens kompetens. Till utbildningen ska vi i början kunna utnyttja Nulinks lokaler på Storgatan, säger Rosie Hall.
Handelns Hus är en gemensam satsning av Linköpings kommun och Linköpings Handel. Under hösten ska förslag till nya satsningar arbetas fram utifrån dagens och framtidens behov för handeln i Linköping.
– Butikshandeln är viktig för Linköping på flera plan. Samtidigt står handeln inför nya utmaningar, bland annat kopplat till digitaliseringen. Vi behöver koncentrera våra tillväxtinriktade insatser mot företagen där det finns störst behov och ger störst effekt, säger Pia Carlgren, näringslivsdirektör i Linköpings kommun.