Handläggare måste anställas för att möta nya krav

Gör det enkla krångligare. Ungefär så skulle man kunna tolka IVOs syn på "Linköpingsmodellen". Nu försvinner modellen och 13 nya handläggare måste anställs för att möta de nya kraven.

Vi ger inte upp jobbet att få myndigheterna att förstå fördelen med Linköpingsmodellen, säger Mikael Sanfridsson (S).

Vi ger inte upp jobbet att få myndigheterna att förstå fördelen med Linköpingsmodellen, säger Mikael Sanfridsson (S).

Foto: Oskar Luren

Linköping2016-06-16 10:50

I flera år har Linköpings kommun legat i fejd med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om den förenklade biståndsbedömning som kommunen använt sig av. Kort har den gått ut på att alla över 75 år själva har fått bedöma vilka hemtjänstinsatser de behöver utan att först ha fått ett formellt beslut från en biståndsbedömare. Samma sak när det gäller boendestöd för psykiskt funktionshindrade.

Brukarna har varit nöjda, utförarna har varit nöjda och kommunen har varit nöjd. Det är till och med så att modellen gjort sig ett namn också i andra kommuner som i mer eller mindre omfattning gör det Linköping gör, eller i alla fall hittills har gjort.

IVO har däremot varit av motsatt åsikt och menat att rättssäkerheten sätts ur spel när det saknas formella beslut. Trots att det varit möjligt att få ett formellt beslut för den som så önskat.

IVOs beslut har överklagats i alla instanser, men för en tid sedan kom beskedet att kommunen inte får prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen. Därmed står kammarrättens dom fast.

Det innebär stora förändringar i sättet att jobba i Linköping.

– Biståndsbedömningen för äldre kommer nu att ligga på äldrelotsen. När det handlar om boendestödet så är det sociala förvaltningen som har ansvaret för den, säger Mikael Sanfridsson (S) ordförande i äldrenämnden.

Trots att systemet kommer att bli mera tungrott så finns ändå ambitionen, enligt Sanfridsson, att inrätta ett system som ska göra det lätt att komma i kontakt med biståndsbedömarna. Omkring 1 700 äldre berörs direkt av nyordningen. För att möta det ökade trycket på personalen kommer socialförvaltningen nu att anställa 13 handläggare och en gruppchef till en kostnad av 14,8 miljoner för i år och nästa år.

Vad innebär förändringen för den enskilde?

– Vi är lite oroliga över kötiderna. Men vi ska jobba fokuserat för att se till att varje äldre och funktionsnedsatt får det stöd den behöver, säger Mikael Sanfridsson.

Har Linköping gett upp nu?

– Inte alls. Vi jobbar intensivt på att få regeringen och socialdepartementet att se fördelarna med vårt system.

I klartext handlar det om att få till en lagändring. Någon vidare respons från de beslutande myndigheterna har Linköping inte fått, trots att kommunen, enligt Sanfridsson, bedriver ett starkt opinionsarbete och därtill har stöd av Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om