Företaget som fixat 400 jobb i Mjärdevi

Mats Klippinger är yrkesmilitären som bytte bana och idag driver konsultföretaget Paragera. Bara i Mjärdevi har bolaget hjälpt till att rekrytera hundratals personer. "Vi jobbar väldigt mycket med att försöka få upp engagemanget", säger Klippinger.

Mats Klippinger, Paragera

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2024-04-19 05:00
undefined
Mats Klippinger är vd på konsultföretaget Paragera, som han själv var med och grundade.

Vi tar det från början. Det är sent 90-tal. Mats Klippinger har just blivit kapten inom Försvarsmakten, men myndigheten omorganiseras. Regementen läggs ned. Hellre än att flytta till Visby eller Boden bestämmer sig Linköpingssonen för att gå sin egen väg. Han testar att jobba på flera olika företag, bland annat på Saab.

– Men jag trivdes aldrig där, så jag tänkte att jag måste tillbaka till ledarskap. För det var ju det jag intresserade mig av i det militära: ledarskap, beteendevetenskap, hur vi människor egentligen funkar, säger han.

Klippinger lyckas få jobb som HR-chef på Nexus, ett företag som bland annat utvecklar olika digitala id-lösningar. Där blir han kvar i några år innan det hela får ett dramatiskt slut.

undefined
Mats Klippinger brinner för ledarskap. Nu driver han företaget Paragera.

– De var lite sent ute i IT-kraschen, så deras smäll kom lite senare än resten. Jag fick säga upp 450 av 540 (anställda), och den sista jag sa upp var mig själv. Så tänkte jag att "nu ska jag jobba med roliga saker resten av livet".

Och det var slutligen så som Paragera kom till. År 2007 startade Mats Klippinger företaget i Linköping ihop med en affärspartner, som sedan dess slutat. Affärsidén går ut på att erbjuda andra företag konsulttjänster inom HR, hjälp med rekrytering, och olika ledarskaps- och medarbetarutbildningar.

– Vi jobbar väldigt mycket med att försöka få upp engagemanget. Genom att få duktigare ledare ute i företagen så kan de motivera sina medarbetare till exempel. Eller om vi hittar människor som verkligen passar för en uppgift, då är man engagerad redan från början.

Hur skiljer det sig att jobba med de här frågorna militärt kontra civilt?

– Man kan inte kräva saker eller ge order på ett företag på samma sätt som man kan militärt, men i grund och botten så är det samma sak. Vi är människor med vissa grundbehov, vi har funktioner vi behöver uppfylla, vi blir motiverade av olika saker. Och att hitta de här nycklarna är det som är ledarskap.

undefined
"Tyvärr har det varit så länge att man utses till ledare för att man är duktig på sitt jobb", säger Mats Klippinger. Han menar att det ofta resulterar i att man blir av med en bra medarbetare, och istället får en dålig chef.

I Mjärdevi har Paragera lämnat märkbara avtryck. Nära 50 företag härifrån har anlitat dem, allt från startups till jättar som Sectra och IFS, och sedan grundandet har man hjälpt till att rekrytera runt 400 personer till olika bolag i området. Det blir ungefär en person varannan vecka på de 17 verksamhetsåren.

– Ofta har det varit små företag som kanske kommer från universitetet, en kille eller tjej har en bra idé och så sitter de i någon startup. Sen börjar de rekrytera, och så visar det sig att de bara rekryterat kopior av sig själva, och då blir inte det så bra efter en stund. Då behöver de plötsligt lite hjälp.

undefined
Mats Klippinger menar att man idag i större utsträckning ser medarbetarna som en resurs värd att värna om. "När vi startade så hette det inte ens HR, då hette det PA: personaladministration. Du hör ju hur tråkigt det låter. Då förstår man att det inte var särskilt prioriterat", säger han.

Utöver rekryteringen är konsulttjänsterna inom HR en viktig del i Parageras verksamhet. Som HR-konsulter kan de skickas ut till företag som ibland saknar egen HR-chef, och hjälpa till med personalfrågor.

Det känns som att HR är lite av en hatad avdelning på vissa arbetsplatser. Varför är det så?

– Vissa HR-avdelningar på lite större företag tror ju plötsligt att de har blivit kärnverksamhet, säger Mats Klippinger och fortsätter:

– De känner sig lite viktiga, så går de ut och blir en belastning för organisationen istället, de kräver in en massa saker och så känner alla att "HR suger". HR ska ju vara en serviceresurs egentligen, en resurs för att jobba just med motivation och se till att folk trivs.

Vad kan HR göra för att åstadkomma det?

– Det kan vara ganska brett i och för sig. Man kanske börjar med ett värdegrundsarbete till exempel, där man får hela företaget att förstå: vart är vi på väg? Vad vill vi? Vad har vi för gemensamma nämnare som vi alla står för?

undefined
"Till Paragera har vi också rekryterat fel, trots att vi är specialister", erkänner vd:n. "Vi är konsulter och då måste man ha ett särskilt mindset, att man vill ha friheten och ansvaret, att man kanske inte vet vad som ska hända nästa vecka."

Frågan om ledarskap blir lätt lite flummig, det är mycket mjuka värden. Hur vet du att det ni gör med utbildningar och så vidare faktiskt fungerar?

– Det där kan man mäta, det finns ett antal nyckeltal man kan mäta, och det gör man idag med bland annat medarbetarundersökningar.

Men går företagen bättre rent ekonomiskt tack vare er?

– Det vi kan påverka är inte så mycket företagets strategi, det finns andra på företaget som jobbar med det. Men vi kan ju hjälpa till med att kommunikationen sker på ett sätt så att alla tar till sig och förstår. Framförallt kan vi jobba med de här sakerna som engagemang, motivation, och hur ledarskapet ska påverka. För en person som är motiverad gör ett bättre jobb än en person som inte är det, det är ganska självklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!