Hantverkare ogillar rot-reglerna

Hantverkare tvekar nu att ta jobb baserade på rot-avdrag. De vill inte ligga ute med pengar och få osäkrare fordringar.

LINKÖPING2009-07-10 09:10

De flesta snickare Corren talat med ser positivt på rot-avdraget men tycker att nyordningen är ett klart steg tillbaka.

- Rot-avdragen har nog minskat svartjobben i branschen, som ju har varit kolsvart, och det har säkert blivit bättre för konsumenten. Men varför i jösse namn har Skatteverket valt att gå genom företagen? undrar Sören Billenius, Plustjänster Bygg.

- Det vore bättre om Skatteverket krävde in pengarna om kunden inte är berättigad till rot-avdrag, istället för att vi ska behöva göra det, tycker Sebastian Magnusson, Lincopia Byggservice.

"Vi hamnar i kläm"

- Det känns lite som vi hamnar i kläm mellan Skatte­verket och kunden, säger Anders Nilsson, Renoveringsakuten, och syftar på att han först måste invänta kundens betalning, innan han får ut rot-pengarna från staten, säger Anders Nilsson.

De nya reglerna leder till osäkrare fordringar för hantverkarna. Vissa kunder tar för givet att de per automatik får dra av hälften. När det sedan kanske visar sig att så inte är fallet. Beroende på inkomst eller andra gjorda avdrag, kan det finnas de som inte har råd att betala, berättar Anders Nilsson.

Innebär merarbete

De flesta kunder är ganska pålästa vad gäller rot-avdraget, men det är inte helt lätt att sätta sig in i för alla. Detta innebär ett oönskat merarbete för hantverkarna.

- Det är krångligt att kolla upp om kunderna är berättigade, om de exempelvis har tillräckligt hög inkomst eller om de använt sig av avdraget innan. Vi jobbar ju mest åt företag, och undviker privatkunder så länge, säger Ola Bäckstedt, ByggOM.

- Och det blir många blanketter att fylla i, i synnerhet för elektriker och rörmokare som gör många småjobb, konstaterar Anders Nilsson.

Måste få betalt fortare

För att slippa ligga ute med pengar i onödan, kommer Anders Nilsson tvingas att ta betalt av kunderna inom 10-15 dagar, istället för som hittills inom 30 dagar.

- Jag måste ju få betalt innan jag kan ansöka om pengar från Skattemyndigheten.

Och för att gardera sig mot otrevliga överraskningar har många börjat skriva in en extra klausul.

Klausul ingen garanti

Men en klausul är egentligen ingen garanti, påpekar Ola Bäckstedt.

- Har kunderna inga pengar, kan de ändå inte betala. Då kostar det bara pengar för oss att gå till kronofogden.

Sören Billenius tycker dock att rot-avdraget är värt att pröva.

- Blir det för mycket knöl kommer det väl dö ut av sig självt, konstaterar han.

Än så länge har hantverkarna inte märkt av någon omedelbar anstormning, men av alla telefonförfrågningar att döma är det många småhusägare som ligger i startgroparna.

Få nyanställningar

Trots att det lär bli mer att göra för hantverkarna, har få av det tiotal snickare Corren talat med för avsikt att göra några nyanställningar på grund av rot-avdraget.

- Vi har fullt upp ändå. Så det blir inga nyanställningar bara för rot-avdragens skull, just för att de är så osäkra, säger Sören Billenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!