Tekniska verken uppmanar i en reklamfilm Linköpingsborna att använda vattnet som vanligt i sommar.
– Vi har fått en del reaktioner på filmen. Det är inte så att vi vill uppmana till slöseri på något sätt – det är alltid bra att vara sparsam, särskilt med varmvatten. Men vi vill upplysa om att vattentillgången inte är något problem i Linköping, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken.
Efter ett par nederbördsfattiga år är grundvattnet extremt lågt, och både enskilda brunnsägare och många kommuner har vattenbrist. Men Linköping använder inte grundvatten, utan tar sitt kommunala vatten från Stångån och Motala ström.
– Strömmens vatten kommer ju från Vättern och det är en trygg vattenresurs, säger Lövsén.
Men vattennivån i Vättern är ju också betydligt lägre än normalt i år?
– Ja, 40 centimeter lägre ungefär. Det märks förstås för dem som har bryggor där. Men det är en stor, djup sjö och det vi tar ut är i sammanhanget försumbart. Vår påverkan på vattennivån är inte ens mätbar.
En av de kommuner som infört bevattningsförbud är Örebro, som liksom Linköping använder ytvatten. Men i deras fall handlar det om mindre sjöar.
– Där diskuterar de att dra en ledning till Vättern. Det skulle vara ännu en stor kommun som tar sitt vatten därifrån alltså, men det är inte något som helst problem, säger Anna Lövsén.
Andra kommuner som infört bevattningsförbud är Borgholm, Gotland, Halmstad, Laholm, Hultsfred, Högsby, Nykvarn och Södertälje.