Utanför Hagdahls smide, som ligger utmed BergsvÀgen, finns inte en enda parkeringsplats ledig. Det första som möter upp besökare Àr en trevlig lukt av vedrök frÄn huset. Tomten Àr pyntad med ljusstakar och marschallhÄllare. Klockan Àr endast elva pÄ förmiddagen men smedjan har redan haft över 100 besökare.
â Det Ă€r roligt. Vi öppnade vid tio och folk bara strömmade in, sĂ€ger Stefan Hagdahl, brandman och smed.
Bakom honom knastrar en brasa i Àssjan. Den har han pÄ för trevnadens skull.
Stefan berÀttar för besökarna vad han skapar. Men det Àr trÄngt inne i smidet och det stÄr gamla maskiner av alla slag i hela salen. Stefan anvÀnder dem allihopa.
à sa Ekman frÄn Linköping Àr pÄ besök tillsammans med sonen Elis och morförÀldrarna Gunilla och Lennart Ekman. Med stort intresse lyssnar de pÄ Stefan som berÀttar om smidet. à sa jobbar inom affÀrsutveckling och hon tycker det Àr viktigt att man stöttar smÄ företagare.
â Speciellt ute pĂ„ landsbygden tycker jag det Ă€r extra viktigt att vi uppmuntrar dem, sĂ€ger hon.
En enkel biltur frÄn smidet ligger BostÀllets vedugnsbageri pÄ Vreta Kloster. Karin Lorin, Àgare till bageriet, har fullt upp. Hon stÄr vid vedugnen och tittar till kanelbullarna.
ââI ugnen Ă€r det 250 grader varmt. Bullarna fĂ„r inte brĂ€nnas, sĂ€ger hon.
Varje torsdag till söndag har bageriet öppet, Äret runt. Surdegsbrödet Àr en specialitet. MÄnga besökare frÄn trakten och utanför omrÄdet Äker hit för att handla fÀrskt bröd.
â Surdegsbrödet Ă€r riktig god, sĂ€ger Göran Nilsson. Med sig har han barnbarnet Algot Elebring som leker med en leksakstraktor.
Tidigt pĂ„ förmiddagen slĂ€ppte en turistbuss tiotals besökare till bageriet. Inne i kafeterian bildas en lĂ„ng kö till godsakerna som har bakats Ă„ Ăstgötadagarnas Ă€ra, wienerbröd, söndagsbröd med valnöt och Ă€pple, kantarellsoppa och mycket annat gott.
PÄ andra sidan stan, strax utanför Linköping i Sturefors, har ett fÄtal besökare hittat till Kristina Carlssons grönsaksodling. PÄ Bondbönans Odlingar finns tomater, gurka, paprika, chili och pumpor.
â Det Ă€r trendigt med nĂ€rodlat. Vi brukar fĂ„ mĂ„nga besökare hit inte bara för grönsakerna utan ocksĂ„ för vĂ„r ostkaka. TyvĂ€rr Ă€r det lite folk pĂ„ grund av regnet, men imorgon (söndag) har man lovat uppehĂ„ll, sĂ€ger Kristina Carlsson.