"Kurdiske rävens" koppling till explosionen i Ekholmen

På den adress där sprängningen ägde rum under tisdagen är flera personer folkbokförda som på olika sätt kan kopplas till kriminalitet och kriminella nätverk. Bland annat syns en koppling till det kriminella nätverket Foxtrot som leds av Rawa Majid, som kallar sig ”Kurdiske räven”.

Rawa Majid, även kallad "Kurdiske räven", kopplas till tisdagens explosion i Ekholmen i Linköping.

Rawa Majid, även kallad "Kurdiske räven", kopplas till tisdagens explosion i Ekholmen i Linköping.

Foto: Polisen/TT

Linköping2023-09-26 13:00

En kvinna som tillhör familjen som är folkbokförd på den adress som sprängdes under tisdagsmorgonen i Linköping har under en längre tid bott i Stockholm. På samma adress i Stockholm är en 34-årig man, som tidigare är dömd för narkotikabrott tillsammans med Rawa Majid, skriven.

Av domen, som fattades av Uppsala tingsrätt 2015, framgår att 34-åringen och Rawa Majid, tillsammans med tre andra personer, hanterade cirka tre kilo cannabis som enligt polisen och domstolen var avsedd att säljas vidare. Polisens hemliga avlyssning av männens konversationer avslöjade kontakter mellan 34-åringen och Rawa Majid. Majid bekräftade senare i förhör att han var vän med 34-åringen.

Tingsrätten ansåg att det var bevisat att 34-åringen gjort upp med Rawa Majid om att få narkotika levererat till sig. Han dömdes till fängelse i ett år och fyra månader.

undefined
Polisens hemliga avlyssning av männens konversationer avslöjade kontakter mellan 34-åringen, till vänster, och Rawa Majid, till höger.

På adressen i Linköping är även en 28-årig man folkbokförd. Han dömdes under 2012 för misshandel mot en nu 27-årig man som enligt polisen har en stark koppling till det kriminella nätverket Bandidos och dess undergrupp X-Team. Av domen framgår att misshandeln skedde för att 28-åringens syster då umgåtts med den nu 27-årige mannen. Familjen ville inte att systern skulle ha en relation till honom. Enligt vittnesmål under polisutredningen och i domstolen hade 28-åringen hotat med att transportera den nu 27-årige mannen till en skog för att utföra misshandeln. Detta skedde inte, utan misshandeln ägde rum vid en busshållplats. Vid tillfället för misshandeln var 28-åringen 17 år gammal.

Den nu 27-årige mannen som då blev misshandlad har de senaste åren domar mot sig för bland annat rån, misshandel, narkotikabrott, övergrepp i rättssak och utpressning. I en brottsutredning mot mannen 2020 uttalade sig frivården och skrev att mannen ”har en stark relation till den kriminella organisaitonen X-Team/Bandidos”.

I januari 2022 greps han misstänkt för grovt vapenbrott efter en skottlossning i Skäggetorp. Mannen var då skadad i handen. Han uppgav att han skjutit sig själv.                                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!