Lättrostat surdegsbröd. Mild getost, äpple, purjolök och en gnutta hemslagen majonnäs. Lättstekta tomater, bladsallad, rödlök, basilika och oxalis – toppat med spröda polkabetschips.
Där har ni Anna Lanemos skapelse.
Förutom klassiska smakkombinationer som tomat/basilika och getost/betor samt sältan, sötman, syrligheten och de olika texturerna som påläggen ger betonar hon hållbarhetsperspektivet.
– Tanken är att använda bröd från dagen innan. Rostar man det bara lätt känns det nybakat. Getosten är från ett lokalt gårdsmejeri, och grönsakerna kan man odla hemma i trädgården eller köpa lokalt större delen av året.
– Dessutom är mackan vegetarisk, och ganska bildskön, tillägger hon.
Det är 20:e året som Sveriges trendigaste och godaste macka koras. Anna är en av fem finalister i tävlingen som avgörs under Bak- och chokladfestivalen i Stockholm den 11 november. På bara 45 minuter ska 20 mackor komponeras och därefter bedömas av en jury.
– Det är lite nervöst, jag har aldrig tävlat live på tid, där det kan gå åt skogen, haha. Men jag tränar, planerar och skriver ner tider.
Mackan kommer förresten att finnas till försäljning på Lanemo konditori & bageri, som Anna driver med sin bror Ola.
– Från och med måndag. Så då blir det ännu mer träning, typ varje dag.
Med uppmärksamheten SM ger hoppas hon bidra till att mackan som huvudrätt blir mer frekvent både hemma på middagsborden och ute på restaurangerna.
– Bröd är både hållbart och gott, och festligt. Man kan göra en massa varianter.