Snart är det färdigt, torget vars iordningsställande har blivit så mycket mer omfattande än någon kunde ana från början. Här grävdes en viktig del av Linköpings historia fram, det försvunna franciskanerklostret och munkarnas kyrka var plötsligt inte försvunna längre. Den allra första tidplanen, att torget skulle vara färdigt sommaren 2016, höll inte.
– Nej, men sedan har vi hållit tidplanen, säger Marie Fredin, projektledare på kommunen, den vi gjorde när vi väl insåg att det här var klosterplatsen och entreprenaden blev klar.
Så 18 december ska alla staket vara borta, torget vara sopat, bänkarna på plats och Nygatan färdig för trafik. Gångtrafik handlar det bara om i första hand. Det kommer inte alls att vara tillåtet att köra in från Drottninggatan och i övrigt blir Nygatan enkelriktad.
Motalakonstnären Eva Fornåås alla djur ska få spotlights på sig.
– Det är inte bara människor som flyttar till städerna, berättar hon. Jag läste att av alla djur i Tyskland bor 60 procent i stor-Berlin, och de blir bara fler. Ju större städer, desto större urbanisering. Så här valde jag ut djur som faktiskt finns i Linköping och gjorde bronsskulpturer av dem.
.
Det blir en utter och en bäver som står i varsin ände av en vattenkaskad (fast vattnet dröjer till våren), en hare som springer på trampstenarna och ett rådjur i lökplanteringen. De smarta råttorna kan vara svårare att upptäcka under bänken.
Eva Fornåås har många djurskulpturer i offentliga miljöer bakom sig.
– Jag gillar offentlig konst, säger hon, den är tillgänglig för alla.
I vår blir det högtidlig invigning av det nya torget. Då ska också spåren av de arkeologiska fynden synas i någon form.
Och isbanan?
– Vi tittar på en sorts isbana av plast som man kan åka på med vanliga skridskor, säger Marie Fredin. Den blir inte väderberoende, det är bra.