Här är Saabs andra nya flygplan

Ett enmotorigt jetplan, med dubbla stjärtvingar. På tisdagen premiärvisades Saab och Boeings nya skolflygplan, T-X, i Saint Louis, USA. Nu återstår om amerikanska flygvapnet kommer att köpa det.

Skolflygplanet. Så ser det ut framifrån.

Skolflygplanet. Så ser det ut framifrån.

Foto: Boeing

Linköping2016-09-13 22:41

LÄS MER: Här är Saabs nya skolflygplan.

– Det vi har byggt är bakkropp, och mellankropp. Fram till kabin har vi gjort både design och produktion. En komplett bakkropp med system, beskriver Ulf Nilsson, chef för affärsområde Saab Aeronautics i Linköping.

Vid en så kallad roll out – premiärvisning – presenterade tillverkarna faktiskt två plan. Det är ett sätt att visa att man kan tävla med de konkurrenter som redan har färdiga flygplan. Vinner man upphandlingen innebär det ett försprång när kunden slutligen ska designa systemet helt efter sina behov, den så kallade EMD-fasen (engineering, manufacturing, design).

– Det är ingen prototyp, eller en reklamkampanj. Vi har redan byggt två flygplan, färdiga för EMD-fasen. Det reducerar risken för kunden, säger Eddy de la Motte, Saabs verksamhetschef i Saint Louis.

Hur ska ni övertyga US Air Force?

– De har skrivit en specifikation. Vi ska visa kunden att vi klarar det genom att skicka in flygprovdata, bland annat, svarar de la Motte.

Redan i mars 2017 ska offerten vara klar. Planet ska driftsättas 2024, i takt med att det nuvarande skolflygplanet T-38 fasas ut. Det skulle betyda en åtråvärd beställning på 350 skolflygplan med Saabs teknik inbakad, och en nyckel till en global marknad. Att slå sig in på den amerikanska marknaden för militära flygplan hade förmodligen varit otänkbart om inte Saab inlett samarbete med en etablerad tillverkare.

– Vårt T-X är det bästa valet och redo för att utbilda piloter under många generationer framöver, säger Leanne Caret, vd för Boeing Defense i en kommentar

Och så här säger Saabs vd Håkan Buskhe:

– Saab bygger för det amerikanska flygvapnets framtida pilotutbildning. Vi har lyckats ta fram den bästa lösningen tack vare utmärkt samarbete med Boeing och en tydlig strategi.

Vad innebär det här skolflygplanet för Linköping?

– Ett tillskott, svarar Ulf Nilsson. Det har vi redan sett med det samarbete vi har haft med Boeing hittills. Det finns också en potential till andra flygvapen, inte minst det svenska när vi måste ersätta SK-60. Vi kan också göra varianter till andra funktioner än skolflygplan. Det här ger en långsiktig stabilitet.

Ingen oro för att verksamhet flyttar från stan?

– Det här kommer att ge arbetstillfällen i Linköping också. Det här kommer att generera jobb på mer än ett ställe. Det blir en win-win, säger Ulf Nilsson.

När ska Saab/Boeings skolflygplan flyga?

– Vi tänker flyga det så fort vi kan, svarar Eddy de la Motte. Vi gör det här med stor kontroll. Vi fortsätter vår uppkörning och vill övertyga oss om att vi har allt under full kontroll.

Saab Boeings T-X

Skolflygplanet är enmotorigt samt har dubbla stjärtfenor, en upphöjd bakre instruktörsplats för bättre synfält och en cockpit med inbäddade utbildningsfunktioner. Systemet erbjuder även markbaserade utbildningssystem och har en konstruktion för kostnadseffektiva, framtida underhållslösningar.

Jetmotorn är en General Electrics 404, samma som i Boeings stridsflygplan F-18 och ungefär den som sitter i Gripen – även om denna är anpassad av Volvo för svenska förhållanden.

På stjärtfenan under visningen syntes beteckningen ”N-38”. Bokstaven står för att det är ett amerikanskt flygplan. Siffran ska i dagsläget inte ha någon funktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!