De högskoleförberedande programmen lockar som vanligt flest elever. Allra flest söker naturvetenskaps- eller samhällsvetenskapsprogrammet, tillsammans närmare en tredjedel av alla sökande.
Bland yrkesprogrammen lockar bygg- och anläggning flest, 104 elever vilket är 6 procent av de förstahandssökande.
Flera program lockar inte en enda sökande. Det gäller flera utbildningar på hantverksprogrammet: florist, guldsmed och låssmed vill ingen bli. Det industritekniska programmet lockar inte mer än 6 sökande, det är färre än 0,5 procent av samtliga.
Också restaurang- och livsmedelsprogrammet söks av få ungdomar, bara 1 procent av de sökande.
– En oroande utveckling, skriver utbildningskontoret i Linköping som dock konstaterar att flera andra program har återhämtat en tidigare nedgång. Det gäller framför allt el- och energiprogrammet samt handels- och administration.
Totalt finns det 3 006 gymnasieplatser att söka i Linköping. De kommunala skolorna lockar med marginal flest sökande, 62 procent väljer dem i första hand. Allra flest söker Katedral, 1 624 ungdomar, vilket är 21 procent av samtliga sökande. Flera program söks här av betydligt fler än antalet tillgängliga platser, bland annat natur- samhällsvetenskaps och ekonomiprogrammet.
På andra plats kommer Ljunkan med 14 procent av de förstahandssökande, tätt följd av Berzan som har fått 12 procent.
Bland friskolorna är det Fria Läroverket och Klara Gymnasium som får flest förstahandssökande med 6 procent vardera.
För ungdomar som är skrivna i Linköping idag ser siffrorna annorlunda ut. Av de 1 710 som har sökt vill 68 procent i första hand gå ett högskoleförberedande program och 70 procent vill gå på en kommunal skola.
95 ungdomar som bor i Linköpings kommun har sökt sig till en skola utanför Linköping, de flesta i Norrköping. Där finns utbildningar inom det estetiska programmet och naturbruksprogrammet som inte finns i Linköping.
Förra året var 23 procent obehöriga efter den slutliga ansökan och i år var det alltså en procent ytterligare. Att allt fler elever är obehöriga innebär att det tar längre tid för dem att gå igenom gymnasiet, konstaterar utbildningskontoret i Linköping. Tre år räcker inte längre.
– Siffrorna är bara preliminära, säger Åsa Ridne som är bildningschef. Vi vet att många av de elever som är obehöriga i dag lägger på ett extra kol, skolorna jobbar också hårt med att öka måluppfyllelsen. Så många kommer att klara behörigheten.
– Samtidigt vet vi att detta är ett stort problem på nationell nivå. Det är för många som inte klarar målen i grundskolan.
Den slutliga antagningen görs 2 juli. Fram till 15 september görs reservantagningen till lediga platser.