Här är stadens nya skola

När skolan invigdes hette den Linköpings Elementärläroverk för flickor. 133 år senare är Elsa Brändströms skola nyrenoverad och redo att ta emot 450 högstadieelever.

Fin form. Den ursprungliga, ovanligt avlånga, gymnastiksalen har återskapats med nya redskap.

Fin form. Den ursprungliga, ovanligt avlånga, gymnastiksalen har återskapats med nya redskap.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2016-05-30 15:30

Videon är inte längre tillgänglig

Linköping har stort behov av högstadieplatser. Kommunala Lejonfastigheter har därför ägnat två år och 103 miljoner kronor på att renovera Elsa Brändströms skola, som senast användes till kommunal vuxenutbildning.

Den första etappen gällde det nyaste av tre sammanbyggda hus och blev klar inför läsåret 2015/16. I etapp var var turen kommen till de två äldsta, q-märkta husen.

– Vi har försökt bevara så mycket av husens karaktär som möjligt, berättar projektledare Johan Larsson och pekar på trägolv, breda gamla lister, spröjsade fönster och en pampig kakelugn.

Alldeles enkelt har det inte varit.

– Man stöter på mycket när man renoverar så gamla hus. Det från 1883 hade till exempel satt sig rejält så det fick vi påla och grundförstärka, berättar Larsson.

Mycket har handlat om att hitta en bra balans mellan gammalt och nytt. Fönstren har renoverats och försetts med bullerdämpande innerrutor. Den välvda, vackra matsalen har fått en speciell akustikputs i taket för att slippa ljuddämpande plattor.

– Den ursprungliga gymnastiksalen var tidigare ombyggd till lektionssalar, men den har vi återskapat. I oanvända källarutrymmen har vi lyckats få till fyra moderna omklädningsrum, berättar Johan Larsson.

Lite småfix återstår, men på onsdag lämnas byggnaderna över till skolan som därmed kan börja möblera inför höstterminen. Skolgården är också nyfixad med stenbeläggning och sittmöbler – men de mäktiga lindarna är desamma som skuggade Elsa Brändström när hon var elev här i början av förra seklet.

Elsa Brändströms skola

Den äldsta delen, mot Klostergatan, ritades av arkitekt Axel Kumlien och togs i bruk 1883.

1911 var en ny tillbyggnad längs med Vasavägen färdig, ritad av arkitekt Axel Brunskog. På 1950-talet tillkom ­ytterligare en tillbyggnad vid Vasavägen.

1963 fick den namnet Elsa Brändströms skola efter sin berömda elev. Elsa Brändström (1888–1948) är känd som ”Sibiriens ängel” för sina insatser som krigssjuksköterska under första världs­kriget.

Källa: Intet nytt av Gunnar Elfström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om