Här är utbildningarna i Linköping som ger högst lön

53 000 kronor i månaden. Det är vad läkarstudenterna på Linköpings universitet har att se fram emot tre år efter examen. Annars är det civilingenjör som man ska plugga för att få en så hög lön som möjligt. Det visar en sammanställning av de högst avlönade jobben man kan utbilda sig till i Linköping.

Klara Larsson, Alexandra Edson, och Malin Nordmark, 23 respektive 25 år gamla, pluggar civilekonomprogrammet och är alla tre nöjda med att de valde Liu. För dem var det viktigast att studera något brett och intressant.

Klara Larsson, Alexandra Edson, och Malin Nordmark, 23 respektive 25 år gamla, pluggar civilekonomprogrammet och är alla tre nöjda med att de valde Liu. För dem var det viktigast att studera något brett och intressant.

Foto: Märta Svensson

Linköping2025-03-20 19:30

– Lön, arbetsmarknad och personligt intresse. 

Så svarar 19-årige Elliot Dar som pluggar till civilekonom när vi frågar vad han tyckte var viktigast när han valde utbildning.

undefined
Elliot Dar, 19, som pluggar till civilekonom är också nöjd över sitt val. "Det är mitt första år och jag trivs jättebra. Bra studentliv, känns som en bra utbildning , intressant och kompetenta lärare."

Klockan är snart fyra. Ett flertal studenter sitter kvar runt om i A-huset på Campus Valla när Corren kommer dit. 

En trappa upp sitter civilingenjörerna Elsa Johansson och Lucas Legnér och äter matlådor. 

– Jag värderade nog faktiskt möjligheter till jobb efteråt och intresse högst, båda var 50/50 för mig, säger Elsa Johansson, 20, som pluggar till civilingenjör i teknisk fysik. En femteplats på listan.

undefined
Elsa Johansson, 20, pluggar till civilingenjör i teknisk fysik, som hamnar på 5:e plats på listan. "Det känns bra. Känns skönt, då har jag valt rätt."

– Jag hade att man kan jobba hemma och inte ha labbrapporter och labbar, säger en skrattande Lucas Legnér, 20, som pluggar till civilingenjör i datateknik. En sjundeplats på listan. 

undefined
Lucas Legnérs utbildning till civilingenjör i datateknik rankar lägre på listan än bordskamraten Elsa som pluggar till civilingenjör i teknisk fysik. Men det är bara 100 kronor i månaden som skiljer mellan programmen. "Det känns ju hemskt", säger Lucas och skrattar.

Frans Börjesson är vd på statistikföretaget Ednia. De har tagit fram listor över vilka utbildningar och vilka högskolor som leder till högst lön. 

I topp på Linköpings universitets lista: läkarprogrammet med en månadslön på 53 000 kronor, tre år efter utbildningen.

Annars är det civilingenjörsprogrammen som rankas högt. Av de 10 programmen på listan tar 8 olika civilingenjörsinriktningar plats, med industriell ekonomi och informationsteknologi längst upp.

I totalen över vilka högskolor vars utbildningar leder till högst lön, ligger Linköping på en delad andra plats tillsammans med Uppsala universitet. KTH i Stockholm toppar.

Varför ligger Linköping så bra till?

– Liu har relevanta utbildningar som arbetsmarknaden också värderar. Dessutom är de olika programmen och kurserna välanpassade till det som företag faktiskt efterfrågar. Sen verkar Liu även vara bra på att förbereda ambitiösa studenter så att de gör bra ifrån sig, säger Frans Börjesson.

Finns det andra faktorer än lön som har lika stor eller större påverkan när folk söker utbildning?

– Det man ser generellt sett är att intresse för utbildningen i sig samt de potentiella jobben utbildningen leder till fortsatt är A och O. Att något känns kul väger fortfarande mer än hur mycket man tjänar.

Har ni en lista över de sämst avlönade utbildningarna?

– Det blir knepigt. De flesta utbildningar med låga löner brukar ha få studenter. Oftast handlar det om utbildningar inom konst och humaniora och statistiskt blir det svårt att räkna ut med säkerhet vad medianlönen då ligger på, förklarar Frans.

Hela listan

1. Läkarprogrammet: 53 000 kronor

2. Civilingenjör i Industriell ekonomi: 52 100 kronor

3. Civilingenjör i Informationsteknologi: 49 900 kronor

4. Civilingenjör i Mjukvaruteknik: 48 800 kronor

5. Civilingenjör i Teknisk fysik och elektroteknik: 46 600 kronor

6. Civilingenjör i Teknisk biologi: 46 600 kronor

7. Civilingenjör i Datateknik: 46 500 kronor

8. Civilingenjör i Design och produktutveckling: 45 800 kronor

9. Civilingenjör i Maskinteknik: 45 700 kronor

10. Civilekonomprogrammet - Spanska: 45 500 kronor 

Källa: Ednia.se

Listan är baserad på statistik från Skatteverket där tidigare studenters lön, tre år efter examen, samlats in. Därefter har medianlönen utifrån det tredje inkomståret räknats ut och jämförts mellan programmen.

Inkomstmåttet som visas är sammanräknad förvärvsinkomst och där ingår primärt lön, men även exempelvis sjuk- och föräldrapenning. För att finnas med i underlaget måste utbildningar ha funnits tillräckligt länge för att studenterna ska ha hunnit ta examen och kommit ut på arbetsmarknaden. Utbildningar med få studenter är exkluderade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!