På onsdagen ska omsorgsnämnden fatta ett beslut om att två omklädningsrum ska öppnas nattetid för personer som saknar skydd för kylan i vinter. Sedan Linköpings kommun avslutade samarbetet med Stadsmissionen som anordnade natthärbärge åt främst EU-migranter så har man sökt samarbeten med kyrkor och samfund om akuta lösningar vid "köldknäppar" för att tillfälligt öppna någon form av lokal. Men de har istället haft långsiktiga lösningar som mål.
Därför har omsorgskontoret nu tagit fram ett förslag som går ut på att öppna två omklädningsrum i Vidingsjö motionscentrum som rena värmestugor nattetid. Daniel Andersson (L), ordförande i omsorgsnämnden, räknar med att förslaget går igenom.
– Min grundinställning är, och det har jag sagt tidigare, är att varje person som kommer hit har ett ansvar för att ordna med sitt eget boende. Tidigare har vi haft ordnade sovlösningar över en längre period, och det bedömer jag inte som en akut lösning. Men är vi i januari och det plötsligt slår över från ett par minus till femton minus – då kan situationen förändras dramatiskt. Vi behöver ha en beredskap om någon riskerar att frysa ihjäl, säger Andersson.
Morgan Grönqvist är på väg ut i motionsspåret med sin hund. Han tycker förslaget är bra.
– Jag tycker att vi sviker tiggarna i Sverige. Socialtjänstlagen säger att kommunen ska ta ansvar för alla som vistas i kommunen, menar Morgan som tidigare undervisat i social omsorg.
Bengt och Ingegerd Ehrenborg har precis tagit ett varv i spåren. Ingeborg sitter som ersättare för Moderaterna i omsorgsnämnden och ser problem med gränsdragning.
– När är det för kallt och vem är det som får komma? Jag kan se det som en fördel att även människor med missbruksproblem som är hemlösa ska kunna komma hit.
Enligt förslaget beräknas kostnaden för värmestugorna bli 133 000 kronor, jämfört med de 1,4 miljoner härbärget kostade, om det inte behövs en väktare på plats och om lokalerna inte behöver renoveras när vintern är slut. Enligt förslaget ska omsorgskontoret kunna fatta beslut om att sätta in väktare, eller om reglerna inte efterlevs kunna stänga lokalerna helt.
– Där får vi göra en bedömning. Om det är någon person som inte sköter sig så kan den behöva avvisas, men om situationen över lag inte håller så kan vi behöva stänga helt. Det kan också handla om att platserna faktiskt inte används, och då finns det inte heller någon anledning att hålla öppet, menar Daniel Andersson.