Hon är förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
– Vi ser nya spännande arkitektoniska tankegångar och inget hus är det andra likt, säger hon. Men någon verklig blandning blir det inte. Här byggs bara bostäder för vissa plånböcker.
Boinstitutet är Hyresgästföreningens nya organisation för diskussion och forskning kring framtidens bostadsfrågor, nu på besök i Vallastaden. "Social hållbarhet" heter dagens seminarium, och Vallastaden jämförs med intilliggande Lambohov.
På 1970-talet var Lambohov ett framtidsprojekt som lockade besökare och debattörer, men skillnaderna mot dagens visioner är stora.
– Då skulle exploateringsgraden vara låg, berättar Ali Hajar, planarkitekt i Linköping.
Det betyder att husen inte skulle ligga tätt. Hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter skulle blandas och ett fåtal byggherrar anlitas. Det var socialtjänsten, kommunen, som skapade den långsiktiga sociala hållbarheten som utgick från barn-, individ- och äldreomsorgens behov och byggde på småskalighet.
I Vallastaden är exploateringsgraden hög, husen ska ligga tätt och det handlar nästan bara om flerbostadshus. Byggherrarna är många och det är projektutvecklare, fastighetsägare och boende som skapar den sociala hållbarheten över tid.
– Det byggs sex gånger tätare än i Lambohov, säger Magnus Hultegård, planarkitekt i Linköping.
Arkitekten Ola Gustafsson, GehlArchitects, sysslar med stadslivsutveckling och livet MELLAN husen snarare än inuti dem.
– En viktig fråga är hur man överbryggar avstånd och skapar gemenskap, säger han. Det här är ett speciellt område att bosätta sig i, och det skapar en viss nybyggaranda. De gemensamma utrymmena i felleshusen skapar också grund för gemenskap.
Han pratar om "kantzonerna" i en stadsdel, där möten sker och interaktion uppstår mellan människor.
– Men när husen ligger tätt och fönstren är stora kan det bli så att man drar ner persiennerna för att få vara lite mer privat, säger han.
Morgondagens stora bostadspolitiska problem, hur människor med lägre inkomster någonsin ska få råd med nyproducerade bostäder, återstår att lösa, säger Hyresgästföreningens Marie Linder.
– Samhället har abdikerat från den frågan, instämmer Daniella Waldfogel från Stockholms Handelskammare. Det finns ingen social bostadspolitik idag.
– Inte här och inte någon annanstans, säger Marie Linder. Det här är det stora bostadspolitiska problemet i dag och både staten och kommunerna behöver fundera över lösningar.