Halv åtta på morgonen är trafiken tät på Vårdsbergsvägen förbi Hjulsbroskolan i Linköping. Eleverna börjar anlända i allt stridare strömmar. Övergångsstället är oövervakat och det är otäckt lätt att föreställa sig vad som skulle kunna hända här, med en oförsiktig bilist som kör för fort.
Polisassistent Thorbjörn Fransson ställer sig med laserpistolen på trottoaren. Han syns på långt håll i sin illgula väst. Kommer verkligen någon att åka dit ändå? Jodå, efter några minuter är det dags att vinka in en svart Audi. Föraren har kört 45 km/tim på 30-sträckan.
– Får jag behålla körkortet? undrar han oroligt.
Jodå, det får han, gränsen går vid 50. Men 2 400 kronor kostar det. Samma summa blir det för en kvinna i en grå Fiat några minuter senare, 43 km/h. Men sedan tätnar trafiken ytterligare, alla tvingas krypa fram i 15 km/tim och några fler böter blir det inte denna morgon.
– Det är inte huvudsyftet. Jag skulle förstås kunna bötfälla många fler om jag tog av mig västen och gömde mig i en buske. Men det viktigaste är att vi syns. Det ger folk en tankeställare och fungerar allmänpreventivt, säger Thorbjörn Fransson.
Lite för fort kan man köra
Kör man någon enstaka kilometer i timmen för fort blir man inte stoppad av Fransson och hans kolleger. Det går faktiskt att köra så mycket som 38 km/tim på 30-väg.
– Det är bara de som kör 6 km/tim eller mer över gränsen som stoppas. Dessutom dras 3 km/tim av i lasermätaren, som säkerhetsmarginal, avslöjar Fransson.
Han tycker att de flesta kör ganska lugnt och bra inne i stan.
– Jag har en känsla av att betydligt fler körde för fort för tio år sedan, när jag började med det här jobbet. Nu får jag oftast stå ganska länge innan jag behöver vinka in någon.
De allra flesta som kör för fort erkänner och får en böteslapp utskriven direkt på plats. Men det går att neka och i stället få sitt fall prövat i tingsrätten, även om det sällan lönar sig när farten är uppmätt med laser.
– De flesta fortkörare förbannar sig själva. Men rätt många ifrågasätter oss och tycker att vi borde ha bättre saker att syssla med. Att någon blir riktigt aggressiv är däremot ovanligt, berättar Franssons kollega Alexander Schelin.
"Skärp straffet"
Satsningen på att kontrollera hastigheten extra utanför skolor görs i hela landet den här veckan. Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på NTF i Östergötland-Örebro-Sörmland, välkomnar initiativet. Han tycker att straffet för att köra för fort på 30-vägar borde skärpas.
– I dag får man köra i 50 på en 30-sträcka innan man blir av med körkortet. Den gränsen borde sänkas till 40 på utsatta ställen som vid skolor. Det är så tokviktigt att vi håller hastigheten där.
En annan sak som skulle förbättra trafiksituationen runt skolorna är att färre skjutsar sina barn dit, menar Nordquist.
– Många föräldrar gör sina barn en björntjänst när de skjutsar dem. Barn rör sig för lite i dag och mår bara bra av att gå 1–2 km till skolan.
Här är det allra farligast
Enligt Per Lange, trafikpolischef för region Öst, är det inte skolan som är den allra farligaste platsen för barnen, utan busshållplatserna ute på landsvägar. NTF uppmanar kommunerna att inventera hållplatserna och försöka göra dem säkrare.
– Ibland går det att förbättra säkerheten med ganska enkla åtgärder som att flytta hållplatsen ett stycke, säger Nordquist.