Här får alla studenter jobb

Har du läst skogsbruk, lantbruk/maskin eller yrkesförare vid Vretagymnasiet? Grattis! Samtliga 68 elever som tog studenten i början på juni har fått jobb.

Egen företagare. Tanken är att Jesper Ekström en dag ska ta över gården hemma i Mjölby. Men än så länge hyr han ut sin arbetskraft till andra lantbruk.

Egen företagare. Tanken är att Jesper Ekström en dag ska ta över gården hemma i Mjölby. Men än så länge hyr han ut sin arbetskraft till andra lantbruk.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-07-02 06:45

En av dem är Jesper Ekström från Mjölby. För snart en månad sedan gick han ut den treåriga yrkesutbildningen med inriktning på maskin.

– Men jag är inte riktigt som alla andra.

Jesper skrattar och förklarar att till skillnad från många av sina klasskompisar har han alltid vetat vad han vill göra. En beslutsamhet som gjorde att han startade eget företag redan som 16-åring.

– Jag är en sån som jobbar mycket, egentligen hela tiden. Jag började redan i åttan och har jobbat sedan dess.

Hemma på gården utanför Mjölby odlar han och pappa Per spannmål och potatis. Ända sedan Jesper var liten har han följt med i traktorn och under vinterhalvåret tillkommer snöskottning och paketering av potatis.

­– Pappa har alltid varit sån som jobbat jämt, jämt, jämt. Jag har blivit likadan.

Tanken är att Jesper en dag ska ta över gården. Men under tiden driver han sitt entreprenörföretag där han hyr ut sin arbetskraft till andra lantbruk. Han erkänner att åren med både studier och heltidsjobb har varit tuffa, men samtidigt är han tacksam för åren på Vretagymnasiet.

– Jag har lärt mig mycket och fått stöttning av både lärare och min mentor. Vi har haft lång praktik där jag har fått chansen att komma ut och träffa nya kunder. Är man intresserad och det funkar så är det lätt att få jobb.

Och han är inte ensam. Åsa Rytthammar är ansvarig för lantbruksutbildningarna på Vretagymnasiet. Hon berättar att av de 68 elever som gick ut skogsbruk, lantbruk/maskin och yrkesförare i våras har samtliga fått jobb.

– Det är helt fantastiskt. Just att vi kan utbilda elever så att de får en anställning är ju syftet med hela vår verksamhet. Det känns jätteroligt, säger hon.

Dessutom har hälften av de 60 elever som gick ut häst- och djurutbildningen fått anställning.

– Inom den här inriktningen är det vanligt att man läser vidare. Många börjar inom vården. Det är omsorgstanken som slår igenom, säger Åsa Rytthammar.

Det är semestertider, men för Jesper tar jobbet aldrig slut.

– Ibland kan jag sitta i traktorn och fundera över vad jag håller på med. Lantbruk kräver mycket jobb. Sitter du på ett kontor kan du gå hem vid fyra, men för oss fungerar det inte så.

Trots det har han aldrig ångrat sitt yrkesval.

– Jag gillar friheten och skulle inte trivas på ett kontor. Jag är van att vara ute och röra på mig. I framtiden vill jag öka potatisodlingen där hemma – det är min dröm.

annelie.bostrom@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om