Här försenas 1 200 bostäder

Överklaganden försenar bygget av nästan 1 200 bostäder i Linköping. "Det är en oproportionerligt stor påverkan", tycker kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Elias Aguirre (S) är frustrerad över att överklaganden försenar byggprojekt i Linköping.

Elias Aguirre (S) är frustrerad över att överklaganden försenar byggprojekt i Linköping.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-02-13 11:15

Just nu är det tre av kommunens detaljplaner som är överklagade: kvarteret Elitseglaren i Södra Ekkällan, Ebbepark och östra Vikingstad. I de tre områdena är sammanlagt 1 180 bostäder planerade.

I Ekkällan gäller överklagandet höjden på de planerade husen. I Ebbepark (f d Wahlbecks) handlar det om oro för ökad trafik och i Vikingstad att värdefull åkermark bebyggs.

– Överklaganden gör att byggstarten måste skjutas upp med mellan ett halvår och ett år. Det är olyckligt i ett läge med stor bostadsbrist, säger Aguirre.

Elias Aguirre är noga med att poängtera att rätten att överklaga måste finnas.

– Alla ska ha rätt att få sin sak prövad. Men man kan fundera på om överklagandena står i proportion till den påverkan de har, särskilt med tanke på att de nästan aldrig går igenom.

Sedan 2014 har 9 av 40 detaljplaner överklagats i Linköping. Kommunen har fått rätt i samtliga fall som avgjorts i högre instans – det gäller Plantagon, Lakejen, Konsuln 2, Agraffen, Västerlösa och Akilles.

– I en del fall får man känslan att överklagandet görs bara för att det ska dra ut på tiden, inte för att de klagande tror att de kan få igenom en förändring. Då känns det inte så roligt, säger Aguirre.

Elias Aguirre efterlyser en snabbare handläggning av överklagandena. En förändring i den riktningen gjordes i fjol, när den första instansen – länsstyrelsen – plockades bort. Överklaganden går numera direkt till mark- och miljödomstolen i Växjö och därifrån kan den klagande gå vidare till mark- och miljööverdomstolen i Nacka. Där krävs dock att domstolen beviljar prövningstillstånd.

Aguirre skulle vilja se ett snabbspår i mark- och miljödomstolen.

– Det borde gå snabbare att avfärda de överklaganden som helt uppenbart inte har några utsikter att gå igenom. Jag tycker också att man ska tänka sig för innan man överklagar. Man har ett ansvar som enskild person.

Men är det inte bra att medborgarna har en tumme i ögat på politiker och tjänstemän? Det kanske får er att ta fram bättre detaljplaner?

– Jo, så kan det vara. Att inget överklagande gått igenom tyder ju på att vi anpassat oss till regelverket och blivit ännu bättre på att ha en dialog med grannarna. Det är ju i dialogen som det verkligen finns chans att påverka. Överklagandena brukar däremot inte leda någonstans.

Vad är en detaljplan?

En detaljplan anger vad marken får användas till, exempelvis bostäder, arbetsplatser, gator och parker. Detaljplanen avgör också hur stora hus som får byggas och kan ibland innehålla ganska detaljerade bestämmelser om hur husen får se ut.

Kommunen gör dels detaljplaner för byggnation på kommunal mark, dels planer tillsammans med fastighetsägare som vill bygga på sin mark. I det senare fallet får fastighetsägaren stå för en stor del av kostnaden.

I Linköping brukar det ta mellan ett och tre år att ta fram en detaljplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om