Janssons Entreprenad har i ett par dagar arbetat med att montera isär entrén och på torsdagseftermiddagen var det dags att slutgiltigt sätta punkt för Folkungavallens 99-åriga historia.
Upp på lastbilsflaket åker entrén, med vändkors, biljettkurer och den stora Folkungavallsskylten. Sedan bär det av till Gamla Linköping.
– Vi gör den här räddningsaktionen för att vi ser att Folkungavallen är en viktig del av Linköpings stads historia, säger Tina Karlsson, chef för friluftsmuseet Gamla Linköping.
Förutom entrén räddas, på stadsarkitektens inrådan, glasskiosken från 1938. Det är en niokantig byggnad med koppartak som räknas till Folkungavallen trots att det var badgästerna från Tinnis som handlade här en gång i tiden.
Ännu finns inga konkreta planer för var entrén och glasskiosken ska placeras, så tills vidare kommer de att magasineras. Den troliga placeringen är sedan någonstans på Valla gård, som är en del av friluftsmuseet Gamla Linköping.
– Vi tror nog att vi ska kunna hitta på något framöver. Vi vill få in dem i ett sammanhang som har med idrott och motion att göra, säger Tina Karlsson.
Gamla Linköping fick frågan om att ta hand om entrén för flera år sedan efter ett medborgarförslag. Då sade man nej och tyckte att den i stället borde få stå kvar på sin ursprungliga plats.
– Men det blev inte så och då ville vi rädda den till eftervärlden, kommenterar Tina Karlsson.
Idrottsmuseet i Vidingsjö visade också intresse, åtminstone för skylten. Varför fick inte de ta den?
– Vi är ju Linköpings stadsmuseum och det här är kommunal egendom. Vill vi ha den ska den gå till oss i första hand.
Tina Karlsson efterlyser nu minnen och berättelser med anknytning till Folkungavallen. Den som har sådana kan mejla till gamlalinkoping@linkoping.se eller gå in på Gamla Linköpings Facebooksida.