De första åren – från 2005 fram till och med 2008 – hette evenemanget novemberljus. Men intresset för ljusinstallationerna var stort. Från och med 2009 döptes allt om till Vinterljus och pågår numera fram till trettonhelgen.
Det som är annorlunda i år är att ljuspromenaden är uppdelad på två ställen. I Vasastan och i Skäggetorp. Det är förvisso en sträcka på tre kilometer mellan platserna, men det finns direktbuss, säger Tove Frisk på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Nu är det inte helt enkelt att resa med buss för den som inte annars nyttjar kollektivtrafiken. Pengar gäller inte, endast laddat värdekort göre sig besvär. Men den utmaningen överlämnar Tove Frisk till Östgötatrafiken.
– För den som inte orkar gå går det utmärkt att både cykla och åka bil också, påpekar hon.
Varför placerade ni inte allt i Skäggetorp?
– För att det alltid finns en önskan från city att vinterljuset ska finnas centralt. Så för att göra alla så glada som möjligt så valdes två platser. Man behöver ju inte heller gå båda rundorna på en gång. Man kan dela upp promenaderna.
Är det en politisk markering att placera Vinterljus i Skäggetorp?
– Idén kommer ursprungligen från tjänstemannahåll men har fått stöd från politikerhåll, säger Tove Frisk.
I år är också samarbetet med fastighetsägare stort. Stångåstaden och Lejonfastigheter finns med bland dem.
Temat för året är Lyckliga stunder och förhoppningen är att tankarna ska gå till fest och mångfald. Priset för årets ljus är cirka 6 miljoner kronor. För de pengarna får man en hel del stadigvarande ljusattraktioner – 80 procent av installationerna är permanenta – som kan glädja Linköpingsborna även efter 6 januari.
– Vinterljus handlar ytterst om att göra ljuset till en naturlig del i stadsmiljön för att minska förstörelse och öka tryggheten.
Än finns ingen karta men i centrala Linköping ska bland annat Järnvägsparken lysas upp. I Skäggetorp blir första installation redan på Grenadjärgatan, vid järnvägsviadukten, och sedan en sträcka in i Skäggetorp.
I sanningen namn visas Vinterljus på ytterligare två ställen i Linköping. På Farbror Melins torg ska en utställning visa delar från alla årens installationer. På Stora Torget kommer alla bilder, från årets Vinterljus, som delas på social medier att visas upp på storbildsskärm för allmänheten.
Hela Vinterljus har upphandlats och de ljuskonstnärer som tilldelats uppdrag är: Från Linköping: Robin Hedman, David Johansson, My Berndtsson, alla tre från Tekniska Verken. Roland Thörnkvist( Modell och Utställningsteknik i Linköping). Övriga: Karl Grönvall (Live Media group Malmö) Martin Kempe, Linden Carter, John Pettersson (alla tre InWhite ljusmiljö Norrköping), Charlotta Mattsson (Tindra design) Olof Wiese, Edvin Burengren (Utskottet Malmö).