– Ja, tyvärr, säger Ann Linde, EU-och handelsminister, Östergötland har haft en svagare exportutveckling än resten av landet.
– Men det allra hetaste handelsavtalet just nu gäller Kanada och det tar bort 99 procent av alla tullar. Redan innan det är klart har Östergötland flest företag som exporterar dit!
Ann Linde va på tisdagen i Linköping för att klippa band och inviga det regionala exportcentret i Östergötland, ett av sex i landet.
– Det är ett pilotprojekt, förklarar hon, där målet är att underlätta för företag som vill exportera, särskilt små och medelstora företagen och särskilt till tillväxtländer i exempelvis Asien.
De regionala exportcentren är en del i regeringens exportstrategi och tanken är att de ska fungera som "en dörr in". Företag som vill exportera ska kunna gå till ett enda ställe och få råd och stöd.
– Krånglig byråkrati och svårigheter att få information om marknader, finansiering och regelverk anges ofta som det stora hindret för företag som exportera, särskilt till länder utanför EU, förklarar Ann Linde.
Samverkan är en av nycklarna till framgång, säger Anita Jernberger vid region Östergötland.
– Det är vi vana vid, och det ger oss stora möjligheter.
Vad väntas östgötaföretagen främst exportera?
– Gröna företag som satsar på hållbara lösningar och energisparande, säger Almis vd Mats Philipsson, high tech och data. Det är regionens topp tre. Men vilken bransch som helst kan stå på tur, det handlar om att samla resurserna.