Har jobbat sig upp från praktikplatsen

När Sivan Habeb kom till Sverige var hans högskoleutbildning plötsligt ingenting värd. Då började han på McDonald's och arbetade sig uppåt. Nu är han restaurangchef.

"Jag tycker om att jobba hårt. Blir det för lite att göra tycker jag att det är tråkigt", säger Sivan Habeb.

"Jag tycker om att jobba hårt. Blir det för lite att göra tycker jag att det är tråkigt", säger Sivan Habeb.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-06-10 10:00

Sivan Habeb växte upp i ett kristet område i norra Irak.

– Det är ett fint område och jag hade en jätterolig uppväxt, med nio syskon, berättar han.

Sivan jobbade på hotell, utbildade sig till revisor och fick välavlönade jobb på amerikanska företag. Så träffade han Rihanna, som också är från Irak, men är svensk medborgare och har bott i Sverige sedan hon var 15. De gifte sig och flyttade till Sverige och Linköping.

– Min plan var att jobba som revisor i Sverige också. Jag har ju intyg från min irakiska högskoleutbildning. Jag tänkte att jag får lära mig språket, svenska lagar och regler, programmen som används här. Kanske avlägga ett test för att visa att jag kan jobbet. Jag trodde att det skulle ta 2–3 år, högst.

Men planerna grusades. När Sivan pluggade på SFI fick han veta att det inte fanns någon snabbväg. Han var tvungen att börja om från början, på gymnasienivå.

– Det skulle ta 8–9 år! Så lång tid var jag ju inte beredd att lägga. Jag hade redan pluggat i 14 år och ville inte ta en massa studielån och börja om från början.

Sivan fick i stället en praktikplats på McDonald's i Valla. Det var ett lyckokast. På SFI hade han haft svårt att lära sig svenska ordentligt – han upplevde det som ganska stökigt, med elever från en mängd olika länder. Att förstå svenska gick bra, men att tala var svårare. På restaurangen lossnade det.

– Jag träffade många trevliga svenskar där. Erik, en kille på mitt skift, ville lära sig arabiska av mig och jag lärde mig svenska av honom. För varje dag blev jag lite bättre.

Det gick bra för Sivan även arbetsmässigt. Han blev handledare, avancerade till arbetsledare och därefter till förste assistent. När han fick erbjudande om att bli restaurangchef på McDonald's inne i centrum tvekade han inte. Han pluggade på McDonald’s Business School och blev verifierad restaurangchef.

Sivan är nu chef för 40 medarbetare. Många har, liksom han, sin bakgrund i andra länder.

– Det är väl 6–7 olika nationaliteter här. Alla pratar svenska med varandra – sådana är reglerna – men det är bra att kunna hjälpa kunder på andra språk också. Själv talar jag kildaniska, som är mitt modersmål, men också arabiska, kurdiska och engelska.

McDonald's är den första arbetsplatsen för många unga – och för många invandrare.

– Alla har en chans här. Det är bara att jobba hårt och visa chefen att det funkar, att man gillar sitt jobb. Själv tycker jag om att jobba hårt, blir det för lite att göra tycker jag att det är tråkigt, säger Sivan.

Sivan bor i Skäggetorp med Rihanna, som är barnskötare, och dottern Aniela som är 2 år och 8 månader gammal.

– Efter jobbet umgås jag mest med familjen. Men jag gillar att spela basket också, eller bara ta ett par öl med kompisarna.

Sivan trivs i Sverige.

– Det är ett fint land, med snälla människor som alltid vill hjälpa till. Men visst tänker jag en del på mitt hemland.

Sivans mamma och några av syskonen bor kvar i Irak. Några syskon bor i USA, Tyskland och Libanon.

– Vi försöker träffas så ofta som möjligt, när vi har semester. Vart tredje år, eller så, lyckas vi. Det går att ta semester som restaurangchef också, om man planerar ordentligt.

Sivan Habeb är 39 år. Är restaurangchefsposten slutmålet i karriären, eller har han andra drömmar?

– Jag har inte tänkt så mycket på det, faktiskt. Man vet aldrig vad som händer om fem år.

McDonald’s

McDonald’s i Norden ägs av brittiska familjen Hands, men de enskilda restaurangerna i Sverige ägs och drivs av franchisetagare. Vid de fyra restaurangerna i Linköping, samt i Mjölby och Motala, är det Carina Eriksson som är franchisetagare.

McDonald’s i Sverige har cirka 210 restauranger med sammanlagt 12 000 medarbetare. De har en bakgrund i över 100 nationaliteter och talar över 65 olika språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om