Videon är inte längre tillgänglig
Om drygt 20 år ska det bo mer än dubbelt så många människor – från 20 000 människor till 50 000 – i Linköpings innerstad som i dag. Det ställer krav, inte bara på att det rent praktiska som bostäder, skolor och kommunikationer och annan service som behövs i det dagliga livet, utan också på att det finns tillräckligt många platser där människor kan mötas och umgås eller hitta ro och avslappning.
När det gäller torg är Linköping i dag välförsett, enligt samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).
– Ja, jämfört med många liknande städer så har Linköping många torg, det är en del av den medeltida strukturen och det vill vi jobba vidare på, säger han.
Det finns också en flera gröna ytor i stan. Men på många ställen är de inte så inbjudande utan mera som en grön plätt med diffust användningsområde.
I arbetet med att skapa nya mötesplatser i ett framtida Linköping, har samhällsbyggnadsnämnden gjort ett övergripande arbete samlat i handlingen "Linköpings mötesplatser – innerstadens torg och parker". Här finns ett hundratal offentliga mötesplatser och stråk identifierade. Men fler kommer att behövas. Här har Linköpingsbor har själva berättat – bland annat via enkät på kommunens hemsida – om vilka mötesplatser de vill ha och hur man tänker kring de som redan finns.
– Det är viktigt att ha den kunskapen så att vi inte, när vi bygger mycket, bygger bort de här platserna, säger Elias Aguirre.
Mycket planeras förstås i stans "nya" områden som Stångebro och det som kallas Övre Vasastaden. Men det finns en hel utvecklingspotential också i innerstaden, enligt planen.
Här finns förslaget att ge Linköping ett helt nytt torg, Järntorget. Det handlar om området kring slottet, domkyrkan och Borggården. Där finns stora möjligheter att skapa ett attraktivt torg, Läget beskrivs som speciellt med den fantastiska vyn från krönet på Storgatan ner till ån.
I stråket Djurgårdsgatan-Lägerhyddan finns också mycket att åstadkomma, enligt planförslaget. Trots att det finns många gröna ytor – kyrkogården och Vallaskogen – kompenserar inte de för bristen på mötesplatser i området, slår handlingen fast. I en framtid kommer det att byggas mera utmed Djurgårdsgatan och det gör att det finns utsikter att skapa en liten så kallad "närpark" i mera skyddat läge. Samtidigt planeras för ett helt nytt torg här. I planen kallat Lägerhyddan. Visserligen finns redan i dag något som kan likna ett torg här. Men i praktiken fungerar det inte som en sådant.
I området kring Lingvallen behövs en utveckling av det grönområde – Lingparken – som redan finns. Den parken är stans första funkispark och kommer med största sannolikhet att få en större betydelse än i dag när det blir fler som bor i området.
Stångåns betydelse diskuteras ofta och många tycker att vattendraget helt kommit bort i Linköping. Nu slår planen fast att Stångåstranden är en bortglömd resurs som är viktig, inte bara för Linköpingsborna. Den har också en stor biologisk betydelse.
I de nya stadsdelar som planeras, som norra Vasastan finns det mycket att utveckla helt enkelt eftersom det inte finns någon "vanlig" bebyggelse här från början. I Stångebroområdet ser planerarna behov av flera så kallade närparker, en stadsdelspark och flera torg.
I Norra Vasastan behövs en stor stadsdelspark tillsammans med två mindre närparker. Här finns också planer på två nya torg. Handlingen Linköpings mötesplatser – innerstadens torg och parker är ett tillägg till den översiktsplan som klubbades 2010. Nu ska handlingen ut på samråd och någon gång under 2017 kan planen antas, enligt beräkningarna.