Här monteras den nya rutschkanan

Lagom till höstlovet får simhallen en ny rutschkana. Miljonbelopp investeras i den gamla hallen trots att den ska rivas.

Den nya rutschkanan monteras nu upp i simhallen. Samtidigt pågår förberedelserna för den nya simhallen.

Den nya rutschkanan monteras nu upp i simhallen. Samtidigt pågår förberedelserna för den nya simhallen.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-10-22 18:00

Rutschkanan ersätter den gamla, som var i dåligt skick och fick monteras ner före sommaren. Om allt går som det ska inspekteras den nya kanan på fredag och kan invigas av höstlovslediga barn.

– Den är väldigt efterlängtad, intygar receptionisten Susan Rosén.

Rutschkanan kostar 1,1 miljoner kronor. Hans Mayer på kultur- och fritidskontoret tycker att det är en klok investering, trots att simhallen ska rivas om några år.

– Den här hallen ska vara öppen under 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022. Den har 300 000 besökare om året, så sammanlagt innebär det att rutschkanan kostar mindre än en krona per besökare. Börjar vi stänga attraktioner tappar vi besökare och det är inte bra för den nya simhallen heller. Om besöksantalet går ner och folk skaffar sig andra vanor kan det vara svårt att hämta upp, säger Hans Mayer.

När kultur- och fritidskontoret byter rutschkana passar fastighetsägaren Lejonfastigheter på att göra underhåll. Simhallen underhålls för 3–5 miljoner kronor per år för att hålla tills den nya hallen är klar.

– Nu har vi bland annat underhållit bubbelpoolen. Tidigare i år har vi renoverat hopptornet och underhållit duschutrymmen i dam- och herravdelningarna. Kakel och klinker inspekterar och åtgärdar vi löpande, berättar Erik Karlsson, underhållschef på Lejonfastigheter.

Samtidigt pågår förberedelserna för den nya simhallen. Den var planerad att öppnas 2021, men nu är siktet inställt på 2022. Eftersom det visat sig att den tänkta simhallen inte rymdes inom budgeten pågår arbeten med att projektera om den.

– Vi tar bort den understa våningen och blir därmed av med en del kostsamma grundarbeten, sponter, schakter, grundvattensänkning och annat, berättar Johan Kristiansson, vd för Sankt Kors och ordförande i styrgruppen för simhallsprojektet.

Kristiansson räknar med att bygget kan gå ut på upphandling i början av mars och att första spadtaget kan tas i juni.

–Det är en tajt tidsplan, men projekteringen fungerar bra. Nu jobbar vi med anslutningen till badsjön och det ser bra ut, säger han.

Hur säker är du på att simhallsbygget på Folkungavallen blir av? KD, som ingår i det nya styret, hade ju som vallöfte att bygga en billig hall på Stångebro i stället?

– Jag avhåller mig från den typen av spekulationer. Vi har ett tydligt uppdrag och vi kör på det. Jag har inga indikationer om något annat, säger Johan Kristiansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!