Här öppnar de ett ölkafé

Med loppisfynd och gamla plankor har paret Svennar skapat ett helt eget stuk på sitt ölcafé. På onsdagen öppnar de.

Backen som i sluttningen, eller som i ölbacken? Båda betoningarna går bra, tycker ölcaféets ägare.

Backen som i sluttningen, eller som i ölbacken? Båda betoningarna går bra, tycker ölcaféets ägare.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-03-28 21:58

Ja, det är i alla fall på onsdagen som ölcaféet Backen på Storgatan öppnar officiellt. Men några gäster letade sig hit redan i helgen.

– Vi fick alkoholtillståndet i torsdags, så vi kunde inte låta bli att smygöppna lite. Och det blev snart fullt, berättar Erica Svennar.

Fullt innebär ett 30-tal gäster, större än så är inte Backen som även till utseendet är så långt från de stora pubkedjorna man kan tänka sig. Det liknar mer ett kafé än en pub, med inredning från Hjärta till Hjärta, Återvinningen och gamla släktingar.

– Inspirationen kommer från så olika ställen som "hål-i-väggen-caféer" på Söder, tyska ölhallar och barer i San Francisco. Det ska vara hemtrevligt. Det var faktiskt en gäst i lördags som sade att "det här känns ju som att komma hem till familjen Svennar", berättar Erica.

Marcus har sågat i gamla plankor och bjälkar han fått från släkt och vänner och åstadkommit allt från bardisk till bänkar och bord.

– Jag har hunnit bli bra kompis med bandslipen de senaste månaderna.

Fatölsanläggningen är däremot så långt ifrån second hand man kan komma. Den är supermodern och kostade mer än allt annat i lokalen sammanlagt.

– Vi satsar mycket på öl. Vi binder oss inte till någon viss leverantör utan tar in det vi tycker är intressant. Till exempel satsar vi på Fors från Motala, Östergötlands minsta bryggeri, berättar Marcus.

Är det svårt att öppna restaurang med alkoholtillstånd i Sverige?

– Egentligen inte. Det är många bilagor som ska skickas in och man ska plugga alkohollagstiftning, men särskilt svårt är det inte. Sedan tittar de mycket på ekonomin och vill veta varifrån investeringarna kommer. Det är jättebra, så det inte kommer in en massa svarta pengar i branschen, säger Erica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om