Här ska 150 nya lägenheter byggas

Politikerna sade ja till 150 nya studentbostäder på Flamman. Grannar som protesterade fick inget gehör.

Studentområdet Flamman i Gottfridsberg byggs ut med 150 bostäder i fyravåningshus. Bygget väntas bli klart 2023.

Studentområdet Flamman i Gottfridsberg byggs ut med 150 bostäder i fyravåningshus. Bygget väntas bli klart 2023.

Foto: Illustration: M5 arkitektur

Linköping2020-10-24 08:00

Flamman byggdes 1965 och är Linköpings äldsta studentområde. Här finns 246 bostäder, varav 235 är korridorrum och 11 lägenheter.

Stångåstadens dotterbolag Studentbostäder har länge haft planer på att bygga ut Flamman. Först siktade man på 200 nya bostäder, men under arbetets gång har projektet krympt. Detaljplanen, som samhällsnämnden nu klubbat igenom, innehåller 150 lägenheter. Merparten blir enrummare, men det ska även byggas några tvåor.

Planen är att upphandla bygget under 2021 och bygga 2022–23. 

De nya husen byggs där det idag är parkeringsytor. P-platserna ersätts av garage, men dagens 62 platser skärs ner till 37 – tros att området växer med 150 bostäder.

– Vi bygger hellre bostäder än bilplatser. I ett så här centralt läge fungerar det ju bra att cykla och gå, kommenterar Simon Helmér, vd på Studentbostäder.

De nya husen på Flamman blir fyra våningar höga. De gamla trevåningsbyggnaderna anses kulturhistoriskt värdefulla och beläggs med rivningsförbud. 

Så många träd som möjligt ska bevaras, men tre tallar kommer att fällas. Två av dem innehåller den rödlistade arten reliktbock.

Flera grannar på den intilliggande Onkel Adamsgatan har protesterat mot att Flammans avfallshantering förläggs ut mot deras gata. De befarar bland annat sanitära problem och att sophämtningen medför ökad tung trafik. Protesterna har inte fått gehör i detaljplanearbetet.

Kommunala Studentbostäder har cirka 4 200 bostäder, varav en tredjedel är korridorrum. Numera byggs sällan studentkorridorer eftersom efterfrågan på lägenheter är mycket större. När det är dags för stora renoveringar bygger Studentbostäder om korridorerna till lägenheter.

– Korridorrummen är eftersökta av framför allt internationella studenter och förstaårsstudenter, berättar Simon Helmér.

Bostadssituationen för studenterna varierar över året. När höstterminen börjar är det svårt att hitta en bostad, men på vårarna står en del korridorrum tomma. I våras var det lite fler vakanser än vanligt eftersom pandemin innebar färre gäststudenter.

I månadsskiftet januari–februari är det inflyttning i 85 nya studentlägenheter i Lambohov. Studentbostäder har också planer på 150–200 lägenheter i Ryd och hoppas dessutom få bygga på Folkungavallen. Någon risk för överetablering ser inte Simon Helmér.

– Efterfrågan på ettor är väldigt stor. Och idag bor inte majoriteten av studenterna i studentlägenheter utan i vanliga bostäder. 

Karta: Flamman
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!