Sakta men säkert håller Storgatan på att omvandlas till en restauranggata, från The Champ nere vid ån till Beer and Burger längst upp på Storgatan 76.
De senaste tillskotten har varit hamburgerrestaurangen Flott (i gamla Folkes) och Simons Rosteri och Bageri. Alldeles mittemot Simons, på Storgatan 54, är det som paret Marcus och Erica Svennar planerar att öppna ölkaféet Backen, med Norins ost, Chocolat och Fiskhuset som grannar.
– Vi kallar det för ölkafé i stället för pub för att vi är ute efter den där mysiga kafékänslan. Det ska vara en trivsam miljö, opretentiöst, avslappnat, lite lugnare än en pub. Ett ställe dit alla kan gå, i alla åldrar. Vi ser att det funkar på andra ställen i landet, till exempel Katarina Ölkafé på Söder i Stockholm, säger Erica.
Satsning på öl
Namnet Backen syftar både på att stället ligger i en backe – och på ordet ölbacken. Erica och Marcus har ett stort ölintresse.
– Vi kommer att vara helt oberoende av de stora bryggerierna. Varken Carlsberg eller Spendrups ska bestämma vad vi säljer, säger Marcus.
Ett 50-tal ölsorter på flaska räknar Marcus med, och så många tappar som får plats. Vin och cider blir det också.
– Vi vill dessutom satsa på ett gott utbud av alkoholsvaga alternativ. Jag tror att många låter bli att hänga med på after work för att de inte dricker alkohol, men hit ska de känna att de kan gå, säger Marcus.
En gammal dröm
För Erica – som är utbildad inom biologi, miljö och hållbarhet – blir det debut i restaurangbranschen. Marcus har en lång bakgrund i densamma. Efter nio år på tyska krogar återvände han till Linköping och har bland annat synts på Bishops Arms och Stångs. Att starta eget har alltid varit en dröm.
– När vi hittade den här lokalen kändes det helt rätt, både läget och storleken. Den är ganska liten, med plats för runt 35 sittande gäster, så här kan vi ha ett ställe som vi klarar att driva runt själva.
Öppnas i februari
Lokalen innehöll senast en mäklarbyrå men har stått tom en tid i väntan på rätt hyresgäst. Nu ska den renoveras i samarbete med hyresvärden Centrum Förvaltning, och Ericas familj är också med och stöttar.
– Vi hoppas kunna öppna i februari. Men man vet ju hur det är med renoveringar, det kan bli mars också, säger Erica.