Stallet kan ersättas av bostäder och skola

Ånestadsstallet har stått tomt i fem år. Men det finns planer på att bygga bostäder och skola här – och i väntan på det kan det bli ny verksamhet i ridhusen.

Ånestadsstallet och beteshagarna kan förvandlas till bostadsområde. Kommunen räknar med att börja arbeta med en detaljplan nästa år.

Ånestadsstallet och beteshagarna kan förvandlas till bostadsområde. Kommunen räknar med att börja arbeta med en detaljplan nästa år.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-06-13 06:30

Mellan 1962 och 2016 bedrevs det ridskoleverksamhet på Stora Ånestads gård i Berga. De sista åren på dispens, eftersom stallet inte uppfyllde kraven i den skärpta djurlagstiftningen från 2010.

När ridverksamheten flyttade till den nya anläggningen i Smedstad pratade politikerna om att förvandla Ånestadsstallet och hagarna däromkring till ett nytt bostadsområde.

Men än har inget hänt och byggnaderna står tomma.

– Det byggs ju för fullt runtom i kommunen och inte minst i Berga, så Ånestad får vänta lite. Det pågår också en utredning av behovet att bygga en högstadieskola här och det beslutet måste landa innan vi kan planera området. Men jag räknar med att vi kan starta planarbetet under 2022, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Hur mycket bostäder kan det bli?

– Jag vet inte än, men det handlar om rätt stora volymer. Ett par hundra i alla fall.

Blir det flerfamiljshus eller småhus?

– Det blir nog en tonvikt på småhus, men det behövs flerfamiljshus i området också, säger Demirok.

Ridanläggningen består av en gammal ladugård, som byggts om till stall, samt två ridhus och några mindre uthus. 

Ägaren – kommunala Lejonfastigheter – ansökte 2018 om rivningslov för byggnaderna. Men bygg- och miljönämnden sade nej eftersom stadsantikvarien ansåg att byggnaderna har ett kulturhistoriskt värde. Stora Ånestads mangårdsbyggnad finns kvar – den används som äldreboende – och några av byggnaderna tillhör den ursprungliga gårdsmiljön.

– Det innebär inte att kommunen tagit ställning för ett bevarande. Det gör man i en planprocess där man kan ställa befintliga värden, utvecklingsbehov, teknisk standard och så vidare mot varandra, kommenterar kommunens planchef Alisa Basic.

undefined
Den övergivna ridanläggningen består bland annat av två ridhus och gårdens gamla ladugård som byggts om till stall.

Hittills har byggnaderna stått tomma och igenbommade sedan ridskolan flyttade. Men kanske kan de komma till användning i väntan på kommande byggen.

– Vi håller på med en utredning tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen. Det finns föreningar som har önskemål och tankar om lokalerna. Det gäller i så fall de båda ridhusen; stallet är i för dåligt skick för att vi ska släppa in någon där, säger Erik Styrenius, fastighetschef på Lejonfastigheter.

Om ridhusen rivs i framtiden finns det tankar på att ge dem ett nytt liv.

– Vi tittar på om det går att montera ner dem och använda på annan plats, säger Styrenius.

Karta: Ånestadsstallet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!