Redan i 1976 års översiktsplan skrevs möjligheten in att göra en cykelbana närmast ån.
Senast frågan var riktigt het var 2008 när översiktsplanen skulle förnyas. Oroliga och arga kolonister ställde det då ansvariga kommunalrådet Gösta Gustavsson (C) mot väggen vid en debatt i Nya Munkens matsal.
Cykelbanan blev kvar i översiktsplanen, men anläggningen sköts på framtiden.
Nu har frågan väckts igen. Linköpings kommun har sagt upp arrendet med kolonilottsföreningarna till årsskiftet för att komma åt markremsan längs med ån. Ärendet ska upp i arrendenämnden i oktober. Ett beslut där kan överklagas till hovrätten och i princip ända upp till Högsta domstolen.
Tjänstemännen på samhällsbyggnadskontoret ska nu göra en förstudie och lägga fram ett konkret förslag till politikerna. Samhällsbyggnadsnämnden väntas få frågan på sitt bord strax före eller efter sommarledigheterna och ska då ta ställning till om vägen ska dras eller inte.
I kommunens översiktsplaner finns en tydlig ambition att utveckla Stångåstråket. I praktiken betyder det gång- och cykelbanor på alla sträckor där det är möjligt, från Landeryds golfbana till Roxen.
I fjol färdigställdes en delvis ny sträckning ut mot Roxen. I år har kommunen byggt gång- och cykelbroar vid Hjulsbro sluss samt en sträcka i Hjulsbro fram till bron vid Hackefors sluss.
– Vi vill göra Stångån tillgänglig för allmänheten och cykelvägarna har tagits emot väldigt positivt, säger kommunens gång- och cykelsamordnare Per-Erik Hahn.
De som vill cykla eller gå längs Stångån från Hjulsbro till stan får i dag ta sig över till östra sidan vid Hackefors sluss. Därifrån finns det cykelväg till bron vid Spångerum (den så kallade Golden gate-bron), men där måste man lämna Stångån och följa Brokindsleden en bit. Det är det som kommunen nu vill åtgärda med en ny cykelväg.
Här finns två alternativ. Antingen en cykelväg från Spångerumsbron förbi Emmalunds koloniområde. Eller en som går hela vägen från Jakobsdal förbi både Ådala och Emmalund.
– Vi vill dra den hela vägen, så att det blir cykelväg på båda sidor av ån. Det vore ett stort lyft för Linköpingsborna, säger Per-Erik Hahn.
Närmast bron finns några privatvillor med strandtomt, så en bit av cykelvägen måste dras en bit från ån, genom koloniområdet.
Hos kolonilottsägarna finns en oro bland annat för att en cykelväg genom området skulle leda till ökad vandalisering. I dag är grindarna till området låsta nattetid och under vintrarna.
Corren har varit i kontakt med ordföranden för Linköpings koloniträdgårdar, Christer Hill. Han säger att man för samtal med kommunen men vill inte uttala sig för Corren i det här skedet.
Cykelvägen kan vara klar tidigast hösten 2016.
013-28 03 64
ake.alvin@corren.se