Lasses livs har utsatts för flera rån under åren, sex av dem har Arbetsmiljöverket noterat, varav det senaste i december 2012. Enligt myndigheten måste alltid ett tillbud anmälas inom 48 timmar.
– Det var en miss ifrån oss att inte anmäla i tid men man får så mycket annat att tänkta på när sånt händer, säger Lars Önnegren.
Hans hustru blir påtagligt berörd och brister ut i gråt, både för att hon påminns om rånet, men också för att hon känner det som ett påhopp från myndigheten att gå ut med ett föreläggande.
– Jag mådde jättedåligt efteråt och fungerade inte och så får jag kritik för att jag inte skött mig, säger hon.
Arbetsmiljöverket konstaterar även att verksamheten saknar rutiner för att anmäla dödsfall, allvarliga olyckor och tillbud. Samtidigt visar Lars Önnegren upp en pärm där noggranna instruktioner tydliggör vad personalen ska tänka på vid en eventuell krissituation. Även muntligen har han gått igenom säkerhetsaspekterna.
– Vi saknar inte rutiner, säger han bestämt.
För två år sedan byggdes delar av butiken om utifrån Arbetsmiljöverkets krav att göra den säkrare för att minska rånrisken. Paret har även installerat nya armaturer utanför fastigheten för att ytterligare minska riskerna.– Vi har verkligen gjort åtgärder, säger Lars Önnegren.
I de allt tätare kontakterna med Arbetsmiljöverket på senare år har myndigheten bland annat föreslagit att butiken borde investera i att ha väktare i området samt sedelboxar med tidlås. Men för en verksamhet, som enligt ägarna själva redan lever på övertid på grund av rådande konkurrens, finns det inga ekonomiska möjligheter till detta.
I det senaste beslutet menar myndigheten att paret måste installera ett fjärrstyrt lås på ytterdörren som ska vara aktiverat under en timme från öppning samt de sista två timmarna innan stängning. En dödsstöt, både för verksamheten och personalen, menar paret. Låset, tycker de är en bra idé, men de vill själva kunna bestämma när dörren ska vara låst och kommer därför att överklaga beslutet om de föreslagna tiderna.
– Det är orimligt. Den arbetsmiljön skulle bli för jäklig, att stå och gallra bovar samtidigt som man ska sköta kassorna, säger Lars Önnegren.
Framtiden är nu oviss.
– Om Arbetsmiljöverket fortsätter på det här spåret och inte tar hänsyn till vår överklagan betalar vi 15 000 kronor i vite för att sedan kunna driva affären i ett år till. Alternativ två är att vi stänger, säger Lars Önnegren.
Trots att hans hustru fortfarande mår dåligt efter det senaste rånet är hon bestämd när hon säger:
– Det är inte rånarna som får oss att lägga ner butiken utan Arbetsmiljöverket.
Myndighetens enhetschef Berndt Jonsson säger att han kan ha förståelse för att man kan vara chockad efter ett tillbud på en arbetsplats men att det är viktigt att dessa anmäls i tid för att de ska kunna gå att utreda.
– Det är därför viktigt att ha rutiner i förväg och en checklista på vad man ska göra. Det handlar ju inte om att skicka in en rapport utan bara att göra en anmälan, säger han.
Corren har inte lyckats nå den handläggare som beslutat om fjärrstyrt lås, men Berndt Jonsson poängterar att myndighetens krav alltid går att ifrågasätta.