Omkring åttio personer samlades på torsdagskvällen i Kungsbergsskolans matsal. Bland dem fanns en dryg handfull män som vare sig rektor, lärare eller föräldrar kände igen. Det var män som inte hörsammade kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlunds inledande förhoppning om att det under mötet skulle föras ett samtal i ett bra tonläge.
Det var inte bara dessa som var både kritiska och oroliga. Det fanns föräldrar som var det också. Men de frågor och påståenden som framfördes från männen i bänkraden i bakre delen av matsalen, bidrog till en så obehaglig stämning att en grupp föräldrar reste sig upp och ville gå. De tillhörde inte dem som var oroliga utan berättade att barn de talat med såg fram emot de nya grannarna. De övertalades att stanna och efter det lugnade mötet ned sig.
– Vi får vara vaksamma för att människor som är öppet främlingsfientliga kommer till den här typen av möten bara för att uttrycka sådana åsikter. Hur vi ska förhindra det får kommunens ansvariga för flyktingmottagandet diskutera, säger kommunens presschef Claes Lundkvist.
Bland dem som svarade på föräldrarnas frågor fanns kommundirektör Joakim Kärnborg, utbildningsdirektör Lars Rehnberg, medicinskt ansvariga sjuksköterska Anita Göth och Snezana A Nero som är ansvarig för det nyinrättade evakueringsboendet.
Flera av föräldrarna var kritiska till att de fått beskedet så sent. Joakim Kärnborg förklarade att det är Migrationsverket som beslutat att ta Kungsbergsskolans lokaler i anspråk. De används inte av skolan i dag och är därför ett av de objekt som finns på listan av möjliga asylboenden i kommunen. En lista som kommunen är skyldig att upprätta. Beslutet fattades i tisdags och anledningen till att allt sker så snabbt är den flyktingsituation som råder.
Flera frågor ställdes om vilken risk barnen som går i den angränsande skolan löper. Oro för att barnen skulle smittas eller utsättas för traumatiserade människor uttrycktes. En del tyckte att bemanningen var för liten (fyra på dagen och två på natten), flera ville ha en riskanalys på papper.
Men mest oro uttrycktes inte för att de asylsökande skulle innebära problem utan för att det faktum att asylboendet kan ge upphov till hot utifrån.
– Hur ska den som eventuellt vill skada flyktingarna se skillnad på mitt barn och de asylsökande? frågade någon.
Ett par föräldrar sa att de tänkte hålla sina barn hemma.
Det finns mycket liten risk för smitta och säkerheten är god, försäkrade de ansvariga.
– Det hade inte blivit ett boende om vi inte trott att det var säkert, avslutade Joakim Kärnborg.