Hela eldhärjade huset utdömt

Det dröjer ytterligare ett halvår innan de hyresgäster som utsattes för branden på Barnhemsgatan kan flytta tillbaka.

Branden. Den våldsamma eldsvådan kan ha varit anlagd och tog hela vinden på hyreshuset på Barnhemsgatan. Efter en ny bedömning har Stångåstaden meddelat hyresgästerna att det kan ta upp till ett halvår innan de kan flytta tillbaka.

Branden. Den våldsamma eldsvådan kan ha varit anlagd och tog hela vinden på hyreshuset på Barnhemsgatan. Efter en ny bedömning har Stångåstaden meddelat hyresgästerna att det kan ta upp till ett halvår innan de kan flytta tillbaka.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2016-11-14 10:00

Videon är inte längre tillgänglig

Anledningen är att Stångåstaden har gjort en ny bedömning av husets skick. Tidigare trodde man att det kunde handla om en väntetid på några veckor, för dem som hade lägenheter längre ner i huset. Nu beräknar man återflytten till maj–juni 2017.

– Vatten från släckningen har trängt ner längs väggarna. På grund av värmen efter branden kunde vi heller inte väderskydda huset, vilket gjorde att det regnade in. Sammantaget gör det att vi bedömer att huset behöver totalsaneras, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.

Det var den 14 oktober som eldsvådan startade högt uppe i byggnaden på Barnhemsgatan. Polisen misstänker att branden var anlagd, och en person häktades misstänkt för mordbrand men har nu släppts då det inte fanns tillräckliga skäl att hålla honom kvar i häktet. Hela 38 hyresgäster blev utan bostad när vinden brann ner helt. Där fanns hyresgästernas förråd, och många ägodelar gick till spillo. Det som tar tid är att torka byggnaden, och sanera den från rökskador samt bygga upp det som brunnit ned, bland annat måste ett nytt ventilationssystem byggas på vinden.

Hyresgästerna fick tio dagar på sig att tömma sina lägenheter.

– De tycker jag är en ganska rimlig tid. Ju snabbare vi får tillgång till fastigheten, desto snabbare kan vi påbörja saneringsarbetet, säger Gustafsson.

De flesta hyresgästerna har skaffat någon typ av boende på egen hand, hos anhöriga och vänner. Stångåstaden har i samarbete med hyresgästernas försäkringsbolag erbjudit ett 15-tal av de drabbade en annan lägenhet eller boende i lägenhetshotell.

– Vi är ju så pass stora att vi kan ha lägenheter tomma, även om det råder bostadsbrist. Vi har lyckats att lösa det för alla som har önskat ett boende. I några fall har det handlat om lägenheter som står tomma för att de ska renoveras, i andra fall är det lägenheter som är helt nyrenoverade och också står tomma, säger Lena Gerhardsson, distriktschef för Stångåstadens område city.

Hur reagerar hyresgästerna?

– Det är mycket blandat. De har nog varit i chock och reagerat med frustration, eller bara varit ledsna och några har varit arga. Det är ganska normala reaktioner i det här svåra läget, säger Lena Gerhardsson.

Hon säger att de som drabbas hårdast är de som inte har någon hemförsäkring.

– Det är tre hyresgäster som har gjort det valet. De kan ju inte få ekonomisk hjälp med exempelvis flyttfirma. Att skaffa sig en hemförsäkring är ett ansvar man behöver ta som hyresgäst, förklarar Gerhardsson.

Om någon som nu bor hos anhöriga upptäcker att det inte fungerar, kan ni hjälpa den personen då?

– Det förutsätter jag att vi kan, säger Lena Gerhardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!