Orientering vet de flesta vad det är. Men geocaching? Jo, det är lite som orientering. Med gps . Du ska hitta ett mål – en cache - på givna koordinater. Du tar dej dit, du letar och – förhoppningsvis – hittar det du söker.
Ungefär så beskriver Hans Persson geocaching. Han är en av eldsjälarna bakom eventet Mega Sweden FAD. Tillsammans med andra geocachare från Linköping, Norrköping och Motala har han jobbat med arrangemanget som första gången hålls i Linköping.
Leta i mörker
Lördagen femte november blir det en heldag på Campushallen med allt om geocaching. När mörkret har fallit är det upp till bevis för deltagarna som – utrustade med ficklampa, mobil eller gps – ger sig ut på jakt. Eftersom eventet hålls på universitetsområdet kommer med största sannolikhet de flesta av de specialutlagda cacherna att ligga i Rydsskogen och i Vallaskogen.
Men ska någon kunna hitta något, måste någon annan ha lagt dit det. Precis det – lägger ut skatter – håller Hans Persson och andra med samma intresse på med just nu.
Nu ska det sägas med en gång; det handlar inte om att leta upp en skattkista med guldpengar, precis. Det här handlar mera om att hitta det gömda och registrera sig. Tanken är förstås att hitta så många som möjligt och de finns över hela världen. Så det är onekligen lite av en utmaning.
– Ska jag iväg någonstans brukar jag kolla om det finns några cacher där som jag kan passa på att hitta, säger Hans.
Mycket i Linköping
Det du letar efter – eller har lagt ut – är för det mesta någon typ av vattentät behållare som ska innehålla papper och penna. På pappret skriver man sitt användarnamn och lägger sedan tillbaka allt där det låg. Allt detta registrerar man sedan på hemsidan.
Det finns flera nivåer i spelet, berättar Hans Persson. Som att man ska lösa ett sudoku, korsord, pussel eller liknande för att kunna hitta målet.
– På hemsidan kan man se vilka svårighetsgrader cacharna har och då kan man också bedöma hur svårt det är att nå dem. Vissa kan ligga precis vid en väg medan andra kan vara betydligt svårare att hitta. Det kan i vissa fall behövas både kajak och klätterutrustning för att hitta en del av dem, säger han.
I Linköping är tillgången på geocacher väldigt god.
– De får inte läggas tätare än 160 meter från varandra och nu börjar det bli trångt, konstaterar Hans.
Jämförs med Pokemon
Själv började han med geocaching runt 2004. Då hade han och hans fru små barn och det blev ett sätt att komma ut i naturen. Det är för övrigt skälet för många, tror han.
– I Motala har exempelvis Friluftsfrämjandet några eldsjälar och där är aktiviteten hög. Medelåldern på geocachare är också högre där än exempelvis i Linköping där många studenter håller på med det här.
Flera geocachare har också hund och kan därmed kombinera de dagliga hundpromenaderna med "skattjakt".
– Många tror att vi letar efter Pokemons när vi irrar runt med telefonen. För enkelhetens skull brukar jag svara ja om de frågar, säger Hans.
Det är inte bara i skog och vildmark som cacherna finns gömda. Det finns väldigt många inne i centrala Linköping. Kanske den där cykeln som stått parkerad på ett visst ställe i evigheter inte står där av en slump, vem vet?
När arrangemanget i allhelgona är igång finns det särskilt en cache som kan vara värd att leta efter.
Den heter baren