Hela Sveriges matmamma

Mat har alltid varit ett stort intresse för Monika Hallberg. Nu är hon hela Sveriges matmamma i Sveriges Mästerkock.

Foto: Mia Karlsvärd

LINKÖPING2014-01-23 09:23

Vägen ut till Monika Hallberg är vit, gräddvit, eller kanske mer vaniljglassvit. När man tänker på Monika, tänker man också på mat. Monika är en av ett dussin duktiga amatörkockar i Sverige enligt TV4-juryn.
Väl framme vid hennes och familjens blåa hus står hon i dörren och tar emot med ett stort leende.
– Välkommen, hoppas du är hungrig, är det första Monika säger när jag kommer.
Mat är Monikas stora passion. När man kommer in i hemmets kök förstår man att det är här hon tillbringar mycket av sin lediga tid. För mat är ett intresse, och inte ett jobb.
Du drev Gästgivaregården i Borensberg i flera år med din man och barn, lagade du inte mat då?
– Nej, vi hade anställda kockar som lagade maten. Jag hade tänkt det från början. Men det fanns det inte tid till. En gång fick jag ställa mig och laga maten på lunchen, när kocken ringde in sent och sjukanmälde sig. Det är enda gången. Då fick det bli korv stroganoff, berättar hon.
Vad drömmer du om i framtiden med mat?
– Att kunna inspirera andra. Att ge ut en kokbok. Ett eget matlagningsprogram. Vara med på matevent.
Idéer är det inte brist på hos Monika.
–Jag vill få människor att förstå att festlig mat inte behöver vara dyr mat. Det går att piffa till billigare rätter. Varför måste man äta hummer eller oxfilé på nyår exempelvis, frågar sig Monika.
Hur kom du med i programmet Sveriges Mästerkock?
– Det var när jag som vanligt satt och googlade efter recept. Då såg jag att de sökte deltagare till programmet, berättar hon.
Till en början var över tusen amatörkockar med i uttagningen.
– Till den första deltävlingen skulle vi ha med oss var sin kall rätt. Jag tog med mig laxpudding smaksatt med pepparrotsost, berättar hon.
Från tusen deltagare blev de till slut fyrtio stycken. Det var hennes viltfärsbiffar som tog henne vidare. När de skulle minimeras till tjugofem fick hon vispa maräng på tid.
– Oj, vilken mjölksyra jag fick i armarna. Jag trodde inte att jag skulle gå vidare. Men nu är jag med i finalen, säger hon och skrattar.
Tolv stycken är nu kvar i tävlingen.
Hur är det att bli tv-kändis?
– Ja, det har varit en upplevelse. Jag är väl inte så igenkänd än. Det kan hända att någon kommer fram när jag är i mataffären. Det är intressant och se hur man gör tv. All väntan, och hur lite som blir kvar efter en intervju när de klippt. Som den gången jag sa att det inte är så sexigt att bli kallad hela Sveriges matmamma, säger hon leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!