Helikopterflottiljen förtegen om ökad beredskap

Pansarvagnar och soldater syns på Gotlands gator efter en tid av spänningar i närområdet. Försvarsmakten beredskapsanpassar i hela landet, men vilken roll Helikopterflottiljen har vill man i nuläget inte svara på.

Helikopterflottiljen ingår, som alla delar inom Försvarsmakten, i beredskapsanpassningen.

Helikopterflottiljen ingår, som alla delar inom Försvarsmakten, i beredskapsanpassningen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Linköping2022-01-14 16:40

Spänningarna mellan Ryssland och övriga Europa ökar alltmer. Efter att ryska landstigningsfartyg seglat in i Östersjön tidigare i veckan har Försvarsmaktens synlighet ökat på Gotland där det under fredagen syntes soldater på gatorna. "En beredskapsanpassning" menar försvaret och hänvisar till den "ökade spänningen i närområdet".

Frågan är om, och i så fall vilka, åtgärder som vidtas i Östergötland och Linköping där Helikopterflottiljen är stationerad. Marie Karlsson, kommunikationsavsnarig på Helikopterflottiljen, är på fredagen mycket sparsmakad i sina svar. På frågan om Linköping på något sätt deltar i den ökade beredskapen på Gotland och om det sker någon ökad beredskap även i Östergötland blir svaret att hon inte kan gå in på några detaljer.

– Jag kan säga så här: I den beredskapsanpassningen som görs ingår Försvarsmaktens alla delar. Men exakt vad vi gör och var vi befinner oss är detaljer som jag inte kan prata om.

Kan man säga någonting alls om vad som sker från Helikopterflottiljens sida?

– Jag skulle snarare säga så här: som ett förband inom Försvarsmakten följer man alltid aktiviteter och rörelser som är i närområdet. Som förband är vi alltid i beredskap, dygnet runt och året om. Vi är i beredskap som vi alltid är. Helikopterverksamheten kan stötta sjöoperativt eller markoperativt och vi är en del av flygvapnet. Men detaljer vad det innebär här och nu kan jag inte säga.

Kommer vi att kunna se helikoptrar härifrån över Gotland den närmaste tiden?

– Det kan jag inte svara på i förväg.

Ska man som en vanlig östgöte ta det som sker i vårt närområde på allvar? Ska man vara orolig helt enkelt?

– Jag tycker inte att man ska vara orolig för att det ska ske något mycket allvarligt. Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är låg, det har Försvarsmakten varit ganska tydlig med inom ramen för den här beredskapsanpassningen. Det är samtidigt viktigt att beakta att spänningar finns i vårt närområde och det är Försvarsmaktens uppdrag att ta det på allvar och inte bara vara passiva, säger Marie Karlsson och fortsätter:

– Vi verkar för att östgöten ska känna trygghet, att man kan finnas och verka här i länet utan att känna oro.

Kommer vi att kunna se ökad militär aktivitet här i länet framöver?

– Det kan jag inte svara på i förväg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!