Med en smart mobil ska personalen, via en särskild app, kunna öppna ytterdörren hos brukarna. I telefonen finns också information om brukaren och vilken hjälp hen behöver. När arbetet är gjort dokumenteras insatserna – via förtryckta fraser – direkt i telefonen.
Genom att personalen inte behöver mellanlanda på en basenhet för att kopiera upp aktuell information, eller åka tillbaka för att dokumentera insatser som gjorts, så sparas värdefull tid, hävdar John Fristedt som är IT-utvecklare på Omsorgskontoret.
Via telefonen registreras när personalen kommer till brukaren och när insatsen är avklarad. Här har facket haft invändningar och uttryckt oro för att systemet ska användas för att kontrollera medarbetarna i delen som gäller vilka insatser som utförts och hur lång tid det har tagit.
Men det handlar inte om att personalen ska övervakas, försäkrar John Fristedt.
– Politikerna har sagt att det inte ska användas på det sättet. Istället handlar det om att beställaren ska kunna se att de insatser man betalar för också utförs. Brukaren får också rätt faktura och betalar bara för precis den hjälp man får, säger han.
Det här arbetssättet är inte något nytt utan används i minst 60 kommuner i Sverige, bland annat i Norrköping.
Att personalen slipper använda nycklar ses som en stor fördel. Bland annat kan trygghetslarmen besvaras snabbare om personal inte måste åka för att hämta nyckel.
Installationen av de digitala låsen bekostas av äldrenämnden och finansieras inom nämndens budget. Utförarna får däremot bekosta de smarta telefonerna. Totalt räknar nämnden med att det förändrade arbetssättet kommer att kosta 6,5 miljoner kronor.
Arbetssättet ska påbörjas under våren 2016.