Mari Hedestad är floristlärare på Linköpings Praktiska gymnasium. Floristyrket är bara ett av många fler yrken och gymnasieutbildningar i Linköping som i år har sökts av för få elever, trots en marknad där de lätt skulle kunna få jobb.
– Jag börjar bli orolig för floristyrkets framtid. Nästan ingen söker till dessa utbildningar, så ser det ut runt om i Sverige, men marknaden skriker efter folk. Det kryllar av jobb överallt, säger Mari Hedestad som vi möter på skolan.
På måndagen gjorde hennes enda avgångselev yrkesprov och blev klar för yrket. Yrkesbeviset är ett fantasifullt blomsterarrangemang som läraren är stolt över. Mari Hedestads elever har redan tidigare visat prov på vad de kan när de fick arrangera alla gratulationsbuketter och blomsterarrangemangen till scenen i Idol-finalen i Stockholm. Men ändå, till de sju utbildningsplatser som skolan erbjuder för årskurs ett finns det inga sökande.
– När jag är ute på grundskolor och marknadsför florister märker jag att elever inte vet vad en florist är. Det finns också bland vuxna en missuppfattning om att florister bara pysslar med blommor, men det finns mycket mer som man kan göra inom yrket.
För henne handlar floristyrket om kreativiteten, om form och färg plus att man också säljer. Mari Hedestad var själv inte alls intresserad av blommor när hon valde yrket, hon siktade mer på den konstnärliga banan. Sedan när hon tänkte på ekonomi gjorde hon sitt val. Och trots sitt lärarjobb arbetar hon fortfarande deltid som florist. Hon kan inte låta bli, för hon tycker fortfarande att det är så roligt.
Vad gör ni för att förklara det och locka flera elever?– Vi är ute på skolor för att informera, men det räcker inte. I juni ska det ordnas ett branschmöte med Floristernas yrkesråd och representanter för bolaget Interflora. Det ska diskuteras vad vi alla kan göra för att få ungdomar att vilja utbilda sig till florister.
Och namnet florist borde bytas ut.
– Blomsterdesigner är mycket bättre. Det finns en design bakom varje bukett och blomsterarrangemang. Ordet antyder också att det finns olika möjligheter för vad man kan göra, vara frilansare, jobba med hemsidor eller med fotografer, mycket mer än bara på en blomsteraffär.
Hon anser också att många yrken tog stryk av den gymnasiereform som tog bort kravet på att yrkesskolor ska vara högskoleförberedande.